Biryani
Biryani Tanımı İçin Malzemeler
Biryani masala için:
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
- 2 küçük yahut 1 büyük soğan, ince dilimlenmiş (~250g)
- 4 yemek kaşığı zencefil & sarımsak ezmesi
- 900 g kemikli derisiz tavuk, orta uzunluk kesimlere ayrılmış
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı yoğurt
- 2-3 tatlı kaşığı tuz (damak tadına göre)
- 2 büyük patates (küp küp doğranmış)
- 1-2 büyük limon (ince dilimlenmiş, 100-150g)
- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 tatlı kaşığı gram masala
- 1 tatlı kaşığı toz kişniş
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı bombay toz karışım
- 2 adet defne yaprağı
- 5 adet karanfil
- 4 adet kakule
- 1 adet tarçın çubuğu
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı kuru erik (aloo bukhara)
- 4 domates (ince dilimlenmiş, 400g)
- 6-8 chill biber (tercihen serrano, uzunlamasına kesilmiş)
- 1 su bardağı doğranmış taze kişniş
- 1 su bardağı doğranmış taze nane
Pirinç için:
- 4 su bardağı basmati pirinci (800g)
- 12 su bardağı su
- 1-2 tatlı kaşığı tuz
Biryani Tanımı Nasıl Yapılır?
- Pirinci 5-6 kere yıkayıp berraklaşana kadar durulayın, sonra soğuk suda bekletin.
- Büyük bir tencerede yarım su bardağı sıvı yağı ısıtın.
- Soğanları hilal ay biçiminde ince ince doğrayıp tencereye ekleyin, altın rengi alana kadar (8-10 dakika) kavurun.
- 4 yemek kaşığı zencefil ve sarımsak ezmesini ekleyip 1-2 dakika kavurun.
- Tavukları ekleyin, yüksek ateşte 5 dakika pişirin.
- Yoğurt, tuz, bombay masala çeşnisi, zerdeçal, toz kişniş, garam masala, toz biber, defne yaprağı, kakule, tarçını ve patatesleri ekleyin. Baharatların kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kızartın.
- Limon dilimlerini ekleyin. Altını kısıp kapağını kapatarak patatesler neredeyse pişene kadar (10-20 dakika) pişirin.
- Patatesler yarı piştiğinde kuru erik ve biberleri ekleyin.
- Patatesler pişince domatesleri üstüne dizin, kişniş ve naneyi ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı 10 dakika domatesler yumuşayana kadar pişirin.
- Kapağı açın, 2-3 dakika orta ateşte pişirin. Fazla su varsa biraz buharlaştırın. Daha sonra altını en kısık ateşe alın.
- Bu sırada pirinçler için derin bir kaba soğuk suyu, biraz sıvı yağ, biraz tuzu ve basmati pirinçlerini ekleyin. 10 dk pirinçler pişene kadar bekleyin. Süzgeçle süzün.
- Bu etapta ben masala sosumuzun bir kısmını öteki bir kaba alıyorum. Tencereye pirinçlerin yarını ekliyorum. Üzerine kalan masalayı ve kalan pirinçleri ekliyorum. Kat kat dizmiş oluyoruz.
- Büyük kaşıkla 3-4 yerden delikler açın. Kapağı mutfak havlusuna sarıp kapatın. Orta ateşte 5 dakika, sonra en kısıkta 20 dakika pişirin.
- Buhar çıkıyorsa hazır demektir. Altını kapatın, 5 dakika dinlendirin.
- Servis ederken büyük bir kaşıkla yavaşça alt üst ederek karıştırın. Fazla karıştırmak pirinçleri ezebilir.
Biryani Tanımı Fotoğraflı Yapılışı















