Biryani

Biryani Tanımı İçin Malzemeler

Biryani masala için:

  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 2 küçük yahut 1 büyük soğan, ince dilimlenmiş (~250g)
  • 4 yemek kaşığı zencefil & sarımsak ezmesi
  • 900 g kemikli derisiz tavuk, orta uzunluk kesimlere ayrılmış
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı yoğurt
  • 2-3 tatlı kaşığı tuz (damak tadına göre)
  • 2 büyük patates (küp küp doğranmış)
  • 1-2 büyük limon (ince dilimlenmiş, 100-150g)
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı gram masala
  • 1 tatlı kaşığı toz kişniş
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı bombay toz karışım
  • 2 adet defne yaprağı
  • 5 adet karanfil
  • 4 adet kakule
  • 1 adet tarçın çubuğu
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı kuru erik (aloo bukhara)
  • 4 domates (ince dilimlenmiş, 400g)
  • 6-8 chill biber (tercihen serrano, uzunlamasına kesilmiş)
  • 1 su bardağı doğranmış taze kişniş
  • 1 su bardağı doğranmış taze nane

Pirinç için:

  • 4 su bardağı basmati pirinci (800g)
  • 12 su bardağı su
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz

Biryani Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Pirinci 5-6 kere yıkayıp berraklaşana kadar durulayın, sonra soğuk suda bekletin.
  2. Büyük bir tencerede yarım su bardağı sıvı yağı ısıtın.
  3. Soğanları hilal ay biçiminde ince ince doğrayıp tencereye ekleyin, altın rengi alana kadar (8-10 dakika) kavurun.
  4. 4 yemek kaşığı zencefil ve sarımsak ezmesini ekleyip 1-2 dakika kavurun.
  5. Tavukları ekleyin, yüksek ateşte 5 dakika pişirin.
  6. Yoğurt, tuz, bombay masala çeşnisi, zerdeçal, toz kişniş, garam masala, toz biber, defne yaprağı, kakule, tarçını ve patatesleri ekleyin. Baharatların kokusu çıkana kadar 2-3 dakika kızartın.
  7. Limon dilimlerini ekleyin. Altını kısıp kapağını kapatarak patatesler neredeyse pişene kadar (10-20 dakika) pişirin.
  8. Patatesler yarı piştiğinde kuru erik ve biberleri ekleyin.
  9. Patatesler pişince domatesleri üstüne dizin, kişniş ve naneyi ekleyin. Kısık ateşte kapağı kapalı 10 dakika domatesler yumuşayana kadar pişirin.
  10. Kapağı açın, 2-3 dakika orta ateşte pişirin. Fazla su varsa biraz buharlaştırın. Daha sonra altını en kısık ateşe alın.
  11. Bu sırada pirinçler için derin bir kaba soğuk suyu, biraz sıvı yağ, biraz tuzu ve basmati pirinçlerini ekleyin. 10 dk pirinçler pişene kadar bekleyin. Süzgeçle süzün.
  12. Bu etapta ben masala sosumuzun bir kısmını öteki bir kaba alıyorum. Tencereye pirinçlerin yarını ekliyorum. Üzerine kalan masalayı ve kalan pirinçleri ekliyorum. Kat kat dizmiş oluyoruz.
  13. Büyük kaşıkla 3-4 yerden delikler açın. Kapağı mutfak havlusuna sarıp kapatın. Orta ateşte 5 dakika, sonra en kısıkta 20 dakika pişirin.
  14. Buhar çıkıyorsa hazır demektir. Altını kapatın, 5 dakika dinlendirin.
  15. Servis ederken büyük bir kaşıkla yavaşça alt üst ederek karıştırın. Fazla karıştırmak pirinçleri ezebilir.

Biryani Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Bebişlere Kahvaltı 6 Ay
Tam Kıvamında Yulaf
İnci Kefalli Pilav Çevirme
Kıbrıs Usulü Pastırmalı Tost
En Kolay Haliyle Yayla Çorbası
Kremalı Poğaça (Videolu)
Hdabla | © 2025 |