Balkabaklı Çikolatalı Çörekler

Balkabaklı Çikolatalı Çörekler Tanımı İçin Malzemeler
Hamur için:
- 2 büyük dilim bal kabağı (175 gram püre)
- 1 çay bardağı su
- 225 ml süt (bir su bardağı+2 yemek kaşığı)
- 60 gram yumuşak tereyağı/margarin
- 125 gram şeker (1 su bardağı+2 yemek kaşığı)
- Yarım tatlı kaşığı tarçın
- 1 paket kuru maya
- 1 paket vanilya
- 1 çimdik tuz
- 1 adet yumurta
- 500-550 gram un (5,5-6 su bardağı)
- 75 gram kesim çikolata (yarım su bardağından biraz fazla)
- İsteğe bağlı portakal kabuğu rendesi
Üzerine sürmek için:
- 1 yumurta sarısı+1 yemek kaşığı süt
- Varsa file badem iri şeker
Balkabaklı Çikolatalı Çörekler Tanımı Nasıl Yapılır?
- Önce kabağı hazırlayalım. Bunun için 2 dilim bal kabağının dış kabuğunu soyup güzelce yıkayıp ufak dilimlere kesin ve bir tencereye koyun üzerine 1 çay bardağı suyu döküp orta ateşte kabaklar yumuşayıp düzgünce suyunu çekene kadar haşlayalım.
- Arada denetim edip tabanı tutmaması için spatula ile karıştıralım ve fazla su ekleme yapmayın kabaklar çabuk pişecektir.
- İyice yumuşayıp pişen kabakları patates eziciyle yahut çatal ilede kolay kolay ezebilirsiniz ve soğumaya bırakın.
- Haşlanan kabağın yarısını yani 1 su bardağı kadar hamur için kullanacağız kalanı dondurabilirsiniz yahut öbür tanımlarda değerlendirebilirsiniz.
- Hamur için tüm gereçler oda sıcaklığında olmalıdır.
- Yoğurma kabına ılık sütü dökelim.
- Üzerine un ve yağı hariç tüm materyalleri ve ılınmış kabak püresini ekleyip kısaca bir karıştıralım.
- Yağı ve unu ekleyip yoğurmaya başlayalım.
- Un toparlanmaya başladığında tezgaha alıp 10 dk güzelce yoğuralım.
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. Hamur toparlanmazsa azar azar un eği yapalım fakat çok fazla eklemeyin yoğurdukça toparlanacak.
- Toparlanan hamuru hafif yağlanmış yahut unlanmış kaba koyup üzerini güzelce bez yahut streç folyo ile örtüp 1-1,5 saat 2-3 kat kabarana kadar ılık yerde dinlendirelim.
- Dinlenen hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp çikolata kesimlerini ekleyip kısaca yoğurup toparlayalım.
- Ardından 12 eşit modüllere ayıralım.
- Yağlı kağıt serili dikdörtgen tepsi yahut borcama aralıklarla yerleştirelim.
- Üzerini bezle örtüp 30-40 dk kabarmasını bekleyelim.
- Fırını 180 derece fansız ayarda ısıtalım.
- Dinlenen hamurların üzerine yumurta sarısı ve sütü çırpıp sürelim.
- Üzerine varsa file badem, iri şeker yahut sade bırakıp alt rafta 25-30 dk güzelce kızarana kadar pişirelim.
- Soğuduktan sonra dilerseniz çokça pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.Afiyet olsun😀🤲.
Balkabaklı Çikolatalı Çörekler Tanımı Fotoğraflı Yapılışı





