Bakla Ezmesi (Beton)(Hatay Mutfağı)

Bakla Ezmesi (Beton)(Hatay Mutfağı) Tanımı İçin Malzemeler
Haşlamak için:
- 2 kepçe haşlanmış bakla
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı tahin
- ½ limon suyu
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için:
- Pul biber
- Kimyon
- Maydanoz
- Zeytinyağı
Bakla Ezmesi (Beton)(Hatay Mutfağı) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kuru bakla akşamda ıslanır.
- Sabah suyu değişerek kaynatmak için ocağa alınır.
- Erime düzeyine gelene kadar uygunca haşlanır.
- Tencerede kalan suyu süzülmez.
- Genişçe bir kaseye 2 diş sarımsak ve tuz konarak bakla ezme tokmağıyla güzelce ezilir.
- Üzerine sıcak sıcak,suyuyla birlikte 2 kepçe haşlanmış bakla,tahin, ve limon suyu ekleyin.
- Tokmakla ezilir. Ezildikçe hem rengi değişecek, hemde orta yoğunlukta bir kıvam alacaktır.(tokmağınız yok ise, tüm materyalleri rondo’ya koyarak çekip yapabilirsiniz)
- Ezilen bakla çukur tabağa alınarak, üzerine pul biber,kimyon,ince kıyılmış maydanoz eklenir ve en son zeytinyağı gezdirilir.
- Tırnaklı pide ekmek ve bol yeşillik ile afiyetle yenir.
Orijinalde, baklanın sunum formu,bakır sahanda tırnaklı pide ekmek ile yapılır.
Çeşitli yardımcı(turşu, turp,biber,soğan ve bol yeşillik v. S) yiyeceklerle sunulur.
Orijinalde bakla büyük bakır küplerde, çarşı hamamlarının külhanında 24 saat sıcak küle gömülerek haşlanır.
Bakla Ezmesi (Beton)(Hatay Mutfağı) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

