Aşure
Aşure Tanımı İçin Malzemeler
- ️ 2 su bardağı aşurelik buğday (çabuk pişiriyor, ıslatma yok)
- ️ 2 su bardağı nohut (akşamdan ıslatılacak)
- ️ 2 su bardağı kuru fasulye (akşamdan ıslatılacak)
- ️ 1 çay bardağı pirinç
- ️ 1 çubuk tarçın
- ️ 4-5 adet karanfil
- ️ 1 paket toz vanilya
- ️ 2 – 2,5 su bardağı toz şeker (damak tadına göre)
- ️ 1 zirveli yemek kaşığı buğday nişastası
- ️ 1 su bardağı süt
- ️ 8-10 adet kuru incir (doğranmış)
- ️ 8-10 adet kuru kayısı (doğranmış)
- ️ 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı badem (kabuksuz)
- ️ 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) su bardağı fındık
- ️1 su bardağı kuş üzümü ve sarı üzüm
- Bir fiske tuz
Üzeri için:
- ️Ceviz
- Nar taneleri
- Tarçın
- Hindistan cevizi
- Antep fıstığı
- Kabak çekirdeği içi
Aşure Tanımı Nasıl Yapılır?
- Bir gece evvelce:Nohut ve kuru fasulyeyi bol suyla ıslatalım.
- Sabah o suları süzüp güzelce yıkayalım.
- Büyük bir tencereye:Nohut, fasulyeyi alıp pişirelim ve biraz piştikten sonra aşurelik buğdayı ekleyelim. Orta ateşte haşlayalım. Su yaklaşık 5-5. 5 litre idi ve şayet koyu ise sonradan kaynamış su eklenebilir.
- Üzerinde oluşan köpükleri bir kaşıkla alalım.
- Malzemeler yumuşayınca:Yıkanmış 1 çay bardağı pirinçi ekleyelim.
- Çubuk tarçın ve karanfili küçük bir tülbente sarıp tencereye atalım.
- Tüm bakliyatlar ve pirinç güzelce yumuşayınca:Şekeri ekleyelim, karıştırarak erimesini sağlayalım.
- Nişastayı ve vanilyayı soğuk sütle açıp tencereye ek edelim, kıvam alana kadar karıştıralım.
- Kayısı, incir, badem, fındık ve üzümü katalım. Bir fiske tuz atalım. İnciri en son atarsak daha düzgün olur yoksa karartır.
- 10-15 dakika daha kısık ateşte, ortada karıştırarak tüm gereçlerin güzelce harmanlanmasını sağlayalım.
- Çubuk tarçın ve karanfili çıkar.
- Kıvamını ve tadını denetim edelim, gerekirse sıcak su yahut şeker ekleyebilirsiniz.
- Kaselere paylaştıralım, üzerini ceviz, nar, tarçın, hindistan cevizi ve antep fıstığı ya da kabak çekirdeği içi ne varsa onunla süsleyelim.
- Aşure bekledikçe yoğunlaşır, kıvamı başta akışkan üzere bırakabilirsiniz.
Aşure Tanımı Fotoğraflı Yapılışı








