Arap Dolması (Siirt Yöresi Etli-Ekşili-Acılı)

Arap Dolması (Siirt Yöresi Etli-Ekşili-Acılı) Tanımı İçin Malzemeler

  • 1 kg kuru soğan
  • 1,5 kilo baldo yahut osmancık pirinç
  • 1 demet maydanoz
  • 250 gram kuzu boşluk yahut kuzu kaburga
  • 100-150 gram kuzu kuyruk yağı
  • 5 kaşık domates salçası
  • 2 kaşık biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tepeleme karabiber
  • 3 tatlı kaşığı tepeleme tuz
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Tencere tabanına koymak için kaburgadan ayırdığımız kemikler ve kuzu çorbalık kemikler (opsiyonel)
  • 1 avuç çekirdekli sumak (kaynar suda ıslatılacak)

Doldurulacak materyaller mevsimine nazaran en sevdiğiniz zerzevat ve yapraklar;

  • 1 bağ Urfa patlıcan kurusu
  • 1 kg acı Adıyaman dolmalık biber
  • 2 demet taze kara lahana
  • 250 gram kadar salamura asma yaprağı

Arap Dolması (Siirt Yöresi Etli-Ekşili-Acılı) Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle kuzu kaburgayı kemikten sıyırıp satır kıyma üzere minik minik doğrayalım.
  2. Özelliğidir Arap dolmasında kıyma olmaz, elde kıyılmış minicik et kesimleri olur.
  3. Kuyruk yağını da birebir biçimde minik doğrayıp karıştırma legenine alalım.
  4. Üzerine bir kilo soğanı ve bir demet maydanozu da ince kiyip ekleyelim.
  5. Baharat tuz, salça ve yağını koyup şimdi pirinç eklemeden harcı güzelce karışacak biçimde ovalım daha sonra yıkanmış pirinçi ekleyelim.
  6. Damak tadınıza ve salamura yaprağın tuz oranına nazaran tuzun ölçüsünu değişebilirsiniz.
  7. Ben lahanamı ve patlıcanlarımı haşlayarak ise başladım.
  8. Sonrasında harcımızı pişme müddetlerine zerzevatları sıralayarak dolduralım ve üst üste açılmayacak kaynadığında kıpırdamayacak formda dizelim.
  9. Önceden kaynar suda ıslatılmış çekirdekli sumaği da süzüp suyunu dolmaların üzerine dökelim.
  10. Kalan kısmını kaynar su ek ederek tamamlayalım.
  11. Benim sumağım bitmişti sumak yerine bir iki tane limon tuzu kullandım. Orjinal tanımda sumak kullanılır.
  12. Su ölçüsü göz kararı, sarmaların ortalarından gözüktüğü vakit kafidir üzerine çıkarırsanız dolmanın tadı suya fazla geçer lezzeti kaçar sebzelerde su salacağı için fazla su eklememenizi tavsiye ederim.
  13. Tenceremizi ocağa alalım ilkönce harlı ateşte 15 dk, kaynadıktan sonra kısık ateşte 35-45 dk ortası denetimli pişirelim.
  14. En üstten denetim ettiğinizde en alttakinin daha çok pişmiş olacağını unutmayalım.
  15. Ben azda olsa pişirme süreci bitince tabanda kalan suyu bir kaba aktarırım tavsiyem suyu ile bırakmayın lapa olmasın.
  16. İlk sıcağı çıkınca yemeye hazır.
  17. Siirtin vazgeçilmezi annemin tanımı ekşili acılı etli arap dolması hazır. Fotoğraflar yapacaklara yardımcı olacaktır. Deneyeceklere afiyet olsun.

Arap Dolması (Siirt Yöresi Etli-Ekşili-Acılı) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Hindistan Cevizli Şerbetli Kurabiye
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Terbiyeli, Zerdeçallı, Havuçlu Tavuk Çorbası (Azıcık Tavuk Etiyle Harika Lezzet)
Doğum Günü Konsepti
Çıtır Yufkalı Soğanlı Meze
Pırasalı Börek
Limon Rüyası
Hint Pare (Mutlaka Deneyin)
Hdabla | © 2024 |

WhatsApp Toplu Mesaj Gönderme Botu + Google Maps Botu + WhatsApp Otomatik Cevap Botu grandpashabet betturkey betturkey matadorbet onwin norabahis ligobet hostes betnano bahis siteleri aresbet betgar betgar holiganbet