Mercimek Köftesi
Mercimek Köftesi Tanımı İçin Malzemeler
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 çay bardağı ince bulgur (mercimek cinsine ve kullanılan su ölçüsüne nazaran artırılıp azaltılabilir)
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Soğan sos için:
- 1 adet soğan
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
Baharatlar:
- 1 tutam tuz
- 1 tutam köri
- 1 tutam kişniş
- 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
Çiğ eklenen öteki materyaller:
- Birkaç kısım taze soğan (ben kalmadığı için eklemedim)
- 1/2 (yarım) demet dereotu
Üzerine:
- Limon suyu
- Kesilmiş limon dilimleri
Mercimek Köftesi Tanımı Nasıl Yapılır?
- Mercimeği güzelce yıkıyoruz ve üzerini geçecek kadar su ekleyip haşlıyoruz.
- İlk sıcaklığı çıkana kadar bekliyoruz.
- Üzerine ince bulgurumuzu ekleyip kapağını kapatıyoruz. Dinlenmeye bırakıyoruz.
- Bir tavaya soğanları alıp pembeleşene kadar kavuruyoruz.
- Üzerine salçaları ekleyip çiğ kokusu çıkana kadar kavurmaya devam ediyoruz.
- İçine tuz, köri ve kişnişi ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
- Derin bir kaseye haşlanmış mercimek ve bulguru ekliyoruz.
- Üzerine kavrulmuş soğan karışımını, ince kıyılmış maydanoz, ince kıyılmış taze nane ve taze soğanı ekliyoruz (olmadığı için ben taze soğan eklemedim).
- Bütün gereçleri bir kaşık yardımıyla karıştırıyoruz.
- Malzemeleri canlı pişirdiyseniz bu evrede yoğurabilirsiniz.
- Şekil vermeden evvel buzdolabında 15 dakika bekletebilirsiniz. Lakin ben bulguru biraz fazladan koyduğum için gereğince katı bir harç elde ettim. Bu nedenle dolapta soğutmadım.
- Harcımıza mercimek köftesi biçimi veriyoruz.
- Marul yatağında, roka ve limon eşliğinde servis edebilirsiniz.Afiyet olsun.
Mercimek Köftesi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı








