Asma Yaprağında Sarılı Enginar Dolması
Asma Yaprağında Sarılı Enginar Dolması Tanımı İçin Malzemeler
- 2 adet enginar
- Asma yaprağı (8 adet)
İç pilav için;
- 2 çorba kaşığı pirinç
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
- 1 tatlı kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı toz şeker
- Tuz
- Karabiber
- Yenibahar
- Kuru nane
- Çay kaşığının ucuyla tarçın
- 2 kol dereotu
- Zeytinyağı
Pişirmek için;
- 1/2 (yarım) limon
- 1,5 su bardağı kaynar su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı toz şeker
- 1 havuç
- Zeytinyağı
Asma Yaprağında Sarılı Enginar Dolması Tanımı Nasıl Yapılır?
- İlk evvel iç pilav yapılır. Pilav için soğan yemeklik doğranıp zeytinyağı ile bir arada tavaya alınır.
- Hafif pembeleşene kadar kavrulur. İçine fıstıklar eklenip rengi dönene kadar kavurmaya devam edilir.
- Rengi dönen fıstıkların içine düzgünce yıkanmış süzülmüş pirinçler, suda beklemiş yıkanmış üzümler, tuz (1 çay kaşığı), şeker (1 çay kaşığı) ve baharatları katılıp birkaç dakika daha kavrulur.
- Kavrulan pirinçlerin üstüne 1 su bardağı su konulup pişirilir.
- Havuç halka halka doğranır, yayvan pilav tenceresine dizilir. İçine zeytinyağı konup biraz kavrulur.
- Limonlu suda bekleyen enginarların ortasına yarı pişmiş pilav konur.
- Bir tabağa yapraklar birbirinin üstüne gelecek halde 4 tane yaprak (büyükse 3 tane) dizilir.
- Tam ortasına enginar oturtulup yaprakla enginar kapatılıp tencereye yan yana dizilir.
- Üstlerine yarım limon suyu sıkıp şeker ve tuz konur, 1,5 su bardağı kaynamış su eklenip kapağı kapatılıp kısık ateşte enginarlar yumuşayıp pirinçler düzgünce pişene kadar pişirilir (yaklaşık 30-35 dk).
- Birkaç saat dinlendirilip soğuyunca limon dilimleri ile süslenip servis yapılır.
Not: taze asma yaprağı kullandığım için evvel yaprakları 2-3 dk kaynar suda haşlayıp sonra soğuk suya aldım ve süzdüm. Salamura kullanacaksanız ona nazaran tuzunu ayarlayın.
Asma Yaprağında Sarılı Enginar Dolması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







