Kayseri Yağlaması (Şebit)

Kayseri Yağlaması (Şebit) Tanımı İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı su
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • Tuz

Kıymalı harç için;

  • 450-500 gram kıyma
  • 2-3 tane soğan (ben 3 orta uzunluk kullandım sevmeyen 2 de koyabilir)
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tane kırmızı biber
  • 2 tane yeşil biber
  • 3 – 4 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • Karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 silme çay kaşığı kimyon
  • Tuz

Üzeri için;

  • Yoğurt
  • Sarımsak (isteğe bağlı)

Kayseri Yağlaması (Şebit) Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Hamur için öncelikle unu ve tuzu karıştırma kabına alarak ortasını açalım.
  2. Mayayı da ekleyip ılık su ve sütü azar azar koyarak ortasından yoğurmaya başlayalım.
  3. Dilerseniz maya ile birlikte biraz zeytinyağı da koyabilirsiniz.
  4. Ele yapışmayan yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğuralım.
  5. Sonrasında mayalanması için üzerini kapatarak karanlık ılık bir ortamda 2 saat bekletelim.
  6. Hamurun mayalanmasını beklerken kıymalı harcımızı hazırlayalım.
  7. Öncelikle kıymayı ve suyu kullanacağımız tencereye ekleyip altını açalım.
  8. Pişmeye başlarken sıvı yağını da ekleyelim.
  9. Su sayesinde kıyma hem topak topak kalmayacak hem de yumuşak olacak.
  10. Soğanı da ekleyelim ve suyu kalmayana kadar pişirelim.
  11. Domates ve tereyağı hariçindeki öteki materyalleri de ekleyelim.
  12. Hepsi piştikten sonra domateslerimizi kabuklarını soyup küçük küçük doğrayarak ekleyelim.
  13. İsterseniz domates sos da kullanabilirsiniz.
  14. En son tereyağı ve baharatları ekleyip altını kapatalım. (suyu az gelirse orta ara kaynamış su ekleyebilirsiniz. ).
  15. Hamurları bezelere ayırıp tek tek açalım. Biz meskende 2 kişi olduğumuz için ben servis tabağı boyutunda hamurlar açtım.
  16. 10-16 adet ortası bezelere ayırabilirsiniz isteğinize nazaran. Ben hepsinin birebir boyutta olması için tabakla hal verdim.
  17. Lavaşları pişirirken sosumuzun altını da en kısıkta açalım ki soğumasın.
  18. Kenara bir örtü hazırlayalım, lavaşlarımız piştikten sonra kurumaması için bu örtünün içine koyacağız.
  19. Tavamızı yüksek ateşe koyalım. Lavaşları gerili önlü pişirip üst üste örtünün içine koyalım.
  20. Lavaşlarımızı dörde katlayarak uçta kalan kısımlarını kıymalı sosa batıralım ve tabağa yerleştirelim.
  21. Her bir lavaşın ortasına kıymalı harcımızdan ekleyerek kat çıkalım.
  22. En üstteki lavaşa kalan harcımızı ekleyelim.
  23. Kişi sayısına nazaran dilimleyip ister sarımsaklı ister sade yoğurtla servis edelim. Afiyet olsun🥰.

Kayseri Yağlaması (Şebit) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Sağlıklı Çilek Reçeli (Şekersiz Ve 30 Dakikada Hazır)
Kumlu Pasta
Krem Brule
Zeytinyağlı Biber Dolması
İşgembeden Gözleme
Ev Usulü Tepsi Kebabı
Hdabla | © 2025 |