Zeytinyağlı Sarma

Zeytinyağlı Sarma Tanımı İçin Malzemeler

  • 1.5 su bardağı pirinç
  • 3 orta uzunluk soğan
  • Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 5 tutam kuru nane
  • 4 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 demet maydanoz
  • 1 kg üzüm yaprağı

Zeytinyağlı Sarma Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Soğanlarımızı küçük küçük doğrayalım ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar öldürelim. (ben ipli el rondosu kullandım soğanlar için)
  2. Pirinçlerimizi düzgünce yıkayalım. Beyaz suyu güzelce aksın.
  3. Soğanların üstüne salçaları ekleyip, salçayı da biraz kavuralım.
  4. Üstüne pirinci ekleyip, düzgünce karıştıralım.
  5. Nanemizi ekleyelim (naneyi fazla yahut az tercih ederseniz ölçüyü artırıp azaltabilirsiniz. Ben biraz bol naneli seviyorum)
  6. Nar ekşisini de ekleyelim (ekşi oranı da size kalmış bir şey ancak emin olun hoş yakışıyor. Limona gereksinim kalmıyor)
  7. Maydanozu da en son ekleyip, biraz karıştırdıktan sonra ocaktan alalım.
  8. Üzüm yapraklarını ben haşlanmış bir biçimde alıyorum suda biraz bekletip sarma sürecine geçiyorum. Yaprak genelde tuzlu olduğu için iç harcına tuz koymuyorum. Siz kendi yaprak durumunuza nazaran tuz ekleyebilirsiniz.
  9. Yaprağın içine harçtan azıcık koyup uzunlamasına içine yayalım ve yaprağın üst tarafında kalan kısımları koparıp kenarlarını içe katlayarak sıkıca saralım.
  10. Ben yaklaşık 1 kg yaprak kullanıyorum. Ancak tabi bu yaprakların büyük küçüklüğü ile değişebilecek bir durum.
  11. Üzüm yapraklarının saplarından kalın olanlardan 15-20 tane ayıralım. Ayrıyeten sarılamayacak derecede yahut büyük yapraklardan tencere tabanına sarmak için saklayalım.
  12. Tencerenin tabanına sarmalar yapışmasın diye yaprakları saralım.
  13. Sardığımız sarmaları dizelim ve ortalara saplardan atalım.
  14. En üstüne tabak koyalım. Tabağı biraz geçecek kadar su koyalım ve ocağa alalım. Ben düdüklü kullanmıyorum. Ocakta bazen 1. 5 saat kadar pişiriyorum. Denetimli pişirelim yaprak sertliğine bağlı pişme müddeti.
  15. Eğer pişirme mühletini kısaltmak isterseniz. 1 şişe maden suyu koyduğunuzda daha çabuk pişiyor.
  16. Pişirme mühleti boyunca suyunu denetim edelim. Yaprak hala sertse tekrar su eklemeniz gerekebilir. Piştiğinde en son suyunu çekene kadar ocakta tutalım.
  17. 1 gün dolapta dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebiliriz 🙂

Zeytinyağlı Sarma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Dereotlu Poğaça (Kıyır Kıyır)
Karamelize Şerbetli Revani
Tavuklu Bulgur Pilavı
30 Kişilik Yaş Pasta
Zeytin Salatası (Yaz Sofralarında Lezzetli Bir Salata)
Ev Yapımı Pide (Videolu)
Hdabla | © 2025 |