Mantar Soslu Köfte
Mantar Soslu Köfte Tanımı İçin Malzemeler
Köftesi için;
- 400-500 gram kıyma
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet yumurta
- 3,5 yemek kaşığı galeta unu
- Yarım tatlı kaşığı karbonat
- 5-6 damla limonsuyu (karbonatı faal etmek için)
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Tuz ( ben 2 çay kaşığı kullandım)
- 5-6 kaşık kızartmak için sıvı yağ
Mantar sos için;
- 4 yemek kaşık sıvı yağ
- Yarım yemek kaşığı tereyağ
- 15-20 adet mantar
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 1 adet havuç
- 100 ml krema
- 100 ml süt
- 2 silme tatlı kaşığı mısır nişastası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tatlı toz biber
- Tuz (1,5 çay kaşığı kullandım)
Üzeri için;
- 1 kase rendelenmiş tost kaşarı
Mantar Soslu Köfte Tanımı Nasıl Yapılır?
- Köfte hazırlamak için çukur bir kaba kıymayı alalım, üzerine kuru soğanı rendeleyip suyunu sıkalım (bu suyu kullanmıyoruz).
- Karbonatın üzerine limon suyu damlatıp etkin edelim ve bunu da kıymanın üzerine alalım, köfte için olan kalan gereçleri de ekleyip güzelce yoğuralım..
- Üzerini streçle kapatıp biraz buzdolabında dinlenmesini sağlayabilirsiniz.
- Ardından harcımızı biraz büyükçe yuvarlak şekillendirip ( hamburger köftesi gibi) tavada sıvı yağda orta yüksek ateşte yavaşça çok kurutmadan kızartalım ve pişen köfteleri fırın tepsisi yahut borcama dizelim.
- Aynı tavaya temizleyip ince dilimlediğiniz mantarları aktaralım tavanın kapağını kapatıp biraz pişirelim.
- Suyunu çekmesine yakın sıvı yağ ve tereyağ ekleyip kuru soğanları uzun uzun doğrayıp ekleyelim kavuralım.
- Kırmızı biberi uzun şerit doğrayıp ekleyelim, havucu uzunca rendeleyelim ekleyelim ve hepsini 5-6 dakika orta kısık ateşte kavuralım.
- Bir bardağa süt ve kremayı koyup karıştırın üzerine nişastayı ekleyip güzelce karıştırın ve tavadaki sebzelere yavaşça bir yandan da karıştırarak dökün, baharat ve tuzu ekleyin, 5 dakika kısık ateşte pişirin ve ocağın altını kapatın.
- Köftelerin üzerine mantar sosunu paylaştırın tepeleme olabilir dolu dolu sos koyabilirsiniz tabi köfte sayısına nazaran:) üzerine en üste rendelenmiş kaşar peyniri paylaştırın.
- Önceden ısıtılmış 190°c de üzeri kızarana kadar servis edin, akabinde pişen köfteleri fırından çıkartıp 10 dakika kadar dinlendirin ve servise hazır, afiyet olsun;).
Mantar Soslu Köfte Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
















