Karadeniz Pidesi (Yumurtalı, Samsun Ordu Pidesi)
Karadeniz Pidesi (Yumurtalı, Samsun Ordu Pidesi) Tanımı İçin Malzemeler
- 5 su bardağı un
- 1 paket instant maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığından az eksik tuz
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı ılık süt
- 1.5 su bardağı ılık su
İçi için:
- Kaşar peyniri
- Beyaz peynir
Üstü için:
- Füme et ve yumurta
Karadeniz Pidesi (Yumurtalı, Samsun Ordu Pidesi) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Ilık su,süt, şeker ve mayayı karıştırıp 5 dakika bekleyelim.
- Ardından tuz, yağ ve unu ekleyip yoğuralım, ele hafif yapışan yumuşak bir hamur olacak.
- Hamuru toparlayınca üstünü örtüp 40-60 dakika mayalanması için bırakalım.
- Mayalanan hamurdan bezeler koparıp yuvarlayalım.
- Bezeleri merdane yardımı ile uzunlamasına açalım.
- Kenarlarını katlayıp pide hali verelim. (ben bu tanımda peynirli kaşarlı bir harç kullanacağım için pide hamurunu önden pişirdim zira birebir anda fırına verirsek hamur pişene kadar kaşar çabucak eriyip yanacaktır)
- Pide hamurlarımızı harcı koymadan önden 180 derece fırında 10-15 dakika pişirelim.
- Ardından çıkartıp kaşar ve beyaz peynirli harcı ekleyelim.
- Pide hamurunun kenarlarına tereyağı sürelim ve tekrar fırına verelim.
- Kaşarlar güzelce eriyip hafif kızarınca fırından alalım.
- Damak zevkinize nazaran yumurta kıracağınız adıma geldik.
- Karadenizde pideler daima yumurtalı yenir, şayet size hitap etmiyorsa yumurta kırmayabilirsiniz.
- Ben birine bütün yumurta kırıp sarısını patlatmadım, birinin sarısını patlattım. Siz de dilediğiniz üzere yapabilirsiniz.
- Yumurtaları kırıp tekrar fırına verdiğimiz pideleri yumurtalar pişince fırından alıyoruz.
- İç harcını dilerseniz kıymalı, kuşbaşılı, sebzeli vs hazırlayabilirsiniz.
- Tamamen sizin damak tadınıza kalmış, ben üzerine kızartılmış füme et de ekledim. Herkese afiyet olsun!.
Karadeniz Pidesi (Yumurtalı, Samsun Ordu Pidesi) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı


















