Kayseri Yağlaması

Kayseri Yağlaması Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı şeker
- 4,5 su bardağı un
Kıymalı harç için;
- 400 gram kıyma
- 2 büyük uzunluk soğan
- 2 adet biber
- Yarım kapya biber
- Yarım şişe konserve domates yahut iki adet domates
- 2 iri diş sarımsak
- 1 kaşık salça
- Kıymanız yağlı değilse yarım çay bardağı sıvı yağ (kıymanız yağlıysa gerek yok)
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1,5 çay bardağı su
Üzeri için;
- Sarımsaklı yoğurt
Kayseri Yağlaması Tanımı Nasıl Yapılır?
- Güzel ve yumuşak bir hamur yapıp, yarım saat mayalandırdıktan sonra hamuru 16- 17 eşit bezeye ayıralım.
- Servis tabağı büyüklüğünde fazla kalın olmayacak biçimde açalım ve ısınmış tavada kabara kabara pişecektir.
- Hamurlarımız piştikten sonra bir örtünün üzerine alıp, üstünü kapatabiliriz. Harcın imaline geçelim.
- Kıymamızı farklı bir tavaya alıp, suyunu salıp, çekene kadar pişirelim akabinde yemeklik doğramış olduğumuz soğanları ekleyelim biber ve varsa kapya biberler biberlerimizi ekleyerek kavurmaya devam edelim.
- Harcımıza konserve domates ya da rendelenmiş yahut minik doğranmış kabuksuz domateslerimizi ekleyelim akabinde sarımsağımızı ve isteğe nazaran yağ, yağa gerek yoksa bir kaşık tereyağ kesinlikle ekleyelim.
- Salçayı da ekleyip harcımızla biraz salça kokusu çıkana kadar kavuralım. En son suyunu da ekleyip 2-3 dakika kaynatmamız kâfi olacaktır.
- Şebitlerimizi (lavaş) 4’e katlayıp, kenarlarını harcın suyuyla ıslattıktan sonra servis tabağına koyalım ve üzerine kıymalı harcımızdan yayalım. Her kata tıpkı süreci uygulayalım.
- Üzerine 2-3 kaşık sarımsaklı yoğurt dökerek servis edelim.
Hamurun 3 tane püf noktası var:
1.Yumuşak ve özlü bir hamur yoğurmak gerekiyor.
2.Pişirirken biraz yüksek ateşte kurutmadan çabuk pişirmek gerekiyor.
3.Pişen hamurları üst üste gelmeyecek halde koyup ince bir beze sarmamız gerekiyor.
Kayseri Yağlaması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı












