Erzurum Ketesi

Erzurum Ketesi Tanımı İçin Malzemeler
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su (sıcak olursa mayayı yakar)
- 1 paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 3 adet yumurta ( ikisinin sarısı üzeri için )
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 150 gram tereyağ yahut margarin (eritilecek)
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- Aldığı kadar un
İç harcı için;
- 150 gram tereyağ
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 su bardağına yakın un ( topaklanma olana kadar )
İçine sürmek için yağ karışımı;
- 150 gram tereyağ yahut margarin
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
Üzerine sürmek için;
- 2 yumurta sarısı
Erzurum Ketesi Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle maya, şeker ,sütü karıştırma kabında karıştırıyoruz, süt ılık olacak (maya kabarınca ılık suyu ekliyoruz) mayayı kabarmaya bırakıyoruz.
- Bu ortada un ve yağı kavuruyoruz, fotoğraf ekliyorum kavurma rengi bu biçim olacak kavurduğumuz una en son tuz ekleyip soğumaya bırakıyoruz.
- Kabaran gerece tek tek kalan yumurta beyazı, yağ ,su, tuz ,yoğurdu ekliyoruz güzelce karıştırıyoruz ,sonra unu aldığı kadar ekliyoruz kabartma tozunu bu etapta ekliyoruz.
- Güzelce yoğurduğumuz hamuru sarıp mayalanmaya bırakıyoruz.
- Hafif kabarınca hamura sıvı ve katı yağı karıştırıp tekrar yoğuruyoruz tekrar mayalanmaya bırakıyoruz ,ben burda yağın yarısını katlara sürmek için ayırdım.
- Tekrar mayalanan hamurdan bezeler alıp üzerini örtüyorum mezeden alıp hamuru istediğiniz büyüklükte açın ortasına yağ sürün sonra kavurduğumuz yağlı undan serpiyoruz bir ucundan rulo biçiminde sarıyoruz fotoğraflarda ekledim 😃.
- İster rulo biçimiyle bastırıp tepsiye yayın isterseniz dilim dilim kesip bastırarak küçük küçük yapın size kalmış üzerine yumurta sarısı sürün çatalla form verin.
- 180 derecede fırına yollayın🤣.
- İçine isteğiniz malzemeyi koyabilirsiniz ben Erzurum ketesini çok seviyorum o yüzden bu biçimde yaptım .
- Güzelce pişirin afiyetle yenir çokta hoş oldu. (ilk kere yaptım bence çok hoş olmuş 😃).
Erzurum Ketesi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı








