Beşamel Soslu Tavuklu Çanak Patates

Beşamel Soslu Tavuklu Çanak Patates Tanımı İçin Malzemeler
- 6 adet patates
Tavuk harcı için;
- 400 gr tavuk pirzola
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet küçük uzunluk soğan
- Yarım kırmızı biber
- 1 adet çarliston biber
- 1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
- Yarım tatlı kaşığı kekik
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı sıcak su (60 ml)
Sosu için;
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 su bardağı sıcak su (200 ml)
Beşamel sosu için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı süt (200 ml)
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
Üzeri için;
- 150 gr kaşar peyniri
Patatesleri kızartmak için;
- Sıvı yağ
Beşamel Soslu Tavuklu Çanak Patates Tanımı Nasıl Yapılır?
- Tavuklu çanak patates için öncelikle beşamel sosu hazırlayalım. Bunun için küçük bir sos tenceresine tereyağını alarak eritelim.
- Üzerine unu ekleyerek, kokusu çıkana kadar kavuralım. Bu aşamada ocağı çok yüksek ateşte açmamaya dikkat etmelisiniz.
- Unumuz gereğince kavrulduktan sonra bir taraftan çırpıcı ile çırpalım ve sütü ekleyelim.
- Sosumuz kaynayıp yoğunlaşana kadar daima karıştırarak pişirelim.
- Kıvam alan sosumuza tuz ve karabiber ekleyerek karıştıralım ve 1-2 dakika daha pişirerek ocaktan alalım.
- Patateslerin kabuklarını soyalım ve parizyen bir kaşıkla ortalarını oyalım. Bu süreci tatlı kaşığı ile de yapabilirsiniz. Bu etapta patatesten kalanları zerzevat çorbası ya da patates çorbasında değerlendirebilirsiniz. Tıpkı vakitte patateslerimizi oyduktan sonra, kararmamaları için soğuk suyun içerisinde bekletebilirsiniz.
- Hazır olan patateslerimizi bol kızgın yağda, maşa ya da çatal yardımı ile çevirerek kızartalım.
- Patateslerimiz kızardığında yağın içerisinden dikkatli bir formda çıkartalım.
- Tavuklu harcı için küp küp doğradığımız tavuk pirzolaları içerisine sıvı yağ aldığımız tavada, suyunu salıp çekene kadar, orta ara pişirelim.
- Üzerine yemeklik doğradığımız soğan, küçük küçük doğranmış kırmızı biber ve yeşil biberi ek edelim.
- Sebzeler ile birlikte tavuk etlerini 5 dakika pişirelim.
- Sebzeler yumuşadığında harcın içerisine domates salçası, tuz, kekik, karabiber ve toz biberi ekleyerek karıştırmaya devam edelim.
- Son olarak suyu ekleyip 1-2 dakika daha pişirelim ve harcı ocaktan alalım.
- Yemeğimizin sosu için sıcak suyun içerisine domates salçası ve tuzu alarak karıştıralım.
- Uygun bir fırın kabına kızarttığımız patatesleri dizelim. İçlerini hazırladığımız harçla dolduralım.
- Üzerlerine beşamel sosunu da yerleştirip çokça kaşar peyniri serpiştirelim.
- Salçalı sosunu da fırın kabına aktardıktan sonra evvelce ısıttığımız 180 °C fırında, alt üst fansız ayarda 30 dakika pişirelim.
- Sürenin sonunda peynirleri eriyip pişen patates çanaklarımız servise hazır. Afiyet olsun!
Beşamel Soslu Tavuklu Çanak Patates Tanımı Fotoğraflı Yapılışı










Beşamel Soslu Tavuklu Çanak Patates Tanımı Püf Noktaları Nelerdir?
- Tavuklu patates çanağı için kullandığınız patatesler orta uzunlukta ve düzgün formlu olursa, çanaklar daha eşit pişecektir.
- Beşamel soslu tavuklu çanak patateslerinizi parizyen kaşıkla oyabileceğiniz üzere tatlı kaşığı ile de yapabilirsiniz. Bu evrede da eşit oymaya dikkat etmelisiniz.
Servis Önerisi: Beşamel soslu tavuklu patates çanaklarının yanına mevsim salatası ve pirinç pilavı çok yakışacaktır.