Fırında Kıymalı Beşamel Soslu Karnabahar

Fırında Kıymalı Beşamel Soslu Karnabahar Tanımı İçin Malzemeler
- 1 adet orta uzunluk karnabahar
- 2,5 çay kaşığı tuz
- Yarım limon suyu
- Su ( karnabaharı haşlamak için)
Kıyma harcı için ;
- 300-350 gram dana kıyma
- 1 büyük kuru soğan
- 1 adet yeşil köy biber
- 1 adet kırmızı kapya biber
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı tatlı toz biber
- 2 çay kaşığı tuz (veya kendi tuz ölçünüz)
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Yarım su bardağı sıcak su (100 ml)
Beşamel sos için;
- 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
- 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı un
- 3 su bardağı süt (600ml)
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı muskat rendesi (isteğe göre)
Üzeri için;
- 1 su bardağı tost kaşar peynir rendesi
Fırında Kıymalı Beşamel Soslu Karnabahar Tanımı Nasıl Yapılır?
- Karnabahar çiçeklerini ayırıp yıkayıp çukur bir tencereye alalım üzerini geçecek kadar su koyup, tuz ve limon suyunu sıkıp ocakta hafif yumuşayana kadar pişirip, ocaktan alalım, suyunu süzelim.
- Kıymalı harç için tencereyi ocağa alalım ısıtalım az sıvı yağ ekleyip ve kıymayı ekleyelim, isteğe nazaran kıymanın topaklanmaması için üzerine çok az çay bardağının çeyreği kadar su ekleyebilirsiniz,.
- Kıymayı kaşıkla dağıta dağıta bir kaç dakika kavuralım suyunu salınca tencerenin kapağını kapatıp hafif ateşte suyunu çekene kadar kavrulsun.
- Suyu çekince sıvı yağ biraz daha ekleyip yemeklik doğradığınız kuru soğanı ekleyip 3-4 dakika kavurun, kırmızı ve yeşil biberi ufak doğrayıp üzerine 3 dakika ekleyip kavurun.
- Salçaları ekleyin ve kavurun tuz ve baharatları ekleyip bir kaç dakika kavurup yarım bardak sıcak suyu da ekleyip beş dakika tencerenin kapağını kapatıp pişirin ve sonra ocaktan alın.
- Beşamel sos için ufak bir tencereyi ocağa alıp ısıtmaya başlayın sıvı yağ ve tereyağını ekleyin üzerine unu ekleyip un kokusu çıkana kadar 3-4 dakika kadar kavurun.
- Üzerine yavaş yavaş sütü ekleyin ve kaynayıp kıvamı yoğunlaşana kadar daima karıştırın, yoğunlaşıp kaynayınca tuz, karabiber, muskat rendesi ekleyip karıştırın ocağın altını kapatın.
- Fırın kabına evvel karnabaharları, üzerine kıymalı harcı, akabinde beşamel sosu aktarın, en üste de kaşar peynir rendesini tüm yüzeye serpelim ve evvelce ısıtılmış fırında 190°c de yaklaşık 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirin, kızarınca fırından çıkartıp 5-8 dakika dinlendirip servis tabağına alabilirsiniz, afiyetle:).
Fırında Kıymalı Beşamel Soslu Karnabahar Tanımı Fotoğraflı Yapılışı









