Tiriliçe (Pastane Tarifi Büyük Borcama Göre Ölçü)

Tiriliçe (Pastane Tanımı Büyük Borcama Nazaran Ölçü) İçin Malzemeler
- 6 tane oda sıcaklığına yumurta
- 1 su bardağı şeker (200 ml bardak ölçüsü)
- Yarım kahve fincanı ılık su
- 1 çimdik tuz
- 1 paket vanilya
- 1 paket kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı ince çekilmiş fındık
- 1,5 su bardağı un
Süt şerbeti için;
- 1 lt süt
- 2 paket krema
- 1 su bardağı şeker
Üzerine;
- 1 paket krem şanti
- 1 su bardağından biraz eksik soğuk süt yahut su
Karamel sos için;
- 1,5 su bardağı şeker
- 2 su bardağı su ( 1 bardak soğuk 1 bardak kaynar olacak)
- 1 dolu tepeleme yemek kaşığı mısır nişastası
İstediğiniz formda üzerine süsleme yapabilirsiniz
Tiriliçe (Pastane Tanımı Büyük Borcama Nazaran Ölçü) Nasıl Yapılır?
- Yumurtaların beyaz ve sarılarını ayıralım. Beyazına bir çimdik tuz ekleyip tıraş köpüğü olana kadar çırpalım. Farklı bir kapta yumurta sarısına şekeri ekleyip kabarana kadar çırpalım ılık su ekleyip tekrar karıştıralım. Beyazına azar azar ekleyerek spatulayla söndürmeden karıştıralım.
- Kuru materyalleri eleyerek üç kademede spatulayla söndürmeden karıştıralım. En son çekilmiş fındık ekleyip karıştıralım yağlı kağıt serilmiş borcama alıp yayalım 180° ısıtılmış fırında 20 25 dakika pişirelim. Bu müddet fırına nazaran değişir denetimi pişirelim soğumaya bırakalım.
- Karamel için şekeri tavaya alıp denetim ederek yanmadan eritelim. 1 bardak soğuk suyla nişastayı açalım. Öteki kalan bir bardak su kaynar olarak eriyip karamel olan şekere ekleyelim bu etapta dikkatli olun sıçratmadan suyu ekleyelim çok yakıcı olabilir.
- Şeker sertleşecek fakat korkmayın kaynadıkça açılacak. Büsbütün su üzere olunca açtığımız nişastayı karıştırarak ekleyelim bir kaç dakika koyulup kıvam alana kadar karıştıralım kıvam alınca ocaktan alıp soğumaya bırakalım.
- Soğuyan keki karşıt çevirip yağlı kağıdını çıkaralım. Süt şerbeti için materyallerin hepsini ocağa alıp parmak yakacak sıcaklığa gelince alıp kekin her yerine gezdirelim soğumaya bırakalım.
- Soğuduktan sonra kremşantiyi çırpıp (2 kaşık ayıralım üzeri için) üzerine spatulayla yayalım düzeltelim. Vaktiniz varsa kesinlikle dolapta dinlendirin.
- Daha sonra karamel sosu kaşıkla yavaş yavaş üzerine yayalım ayırdığımız krem şantiye çok az su ekleyip karıştıralım sıkma torbasıyla üzerine şeritler halinde sıkalım.
- Kürdanla ileri geri çizik çekip hal verelim dilimleyip üzerine fındık fıstık istediğiniz biçimde süsleme yapabilirsiniz, afiyet olsun.
Tiriliçe (Pastane Tanımı Büyük Borcama Nazaran Ölçü) Fotoğraflı Yapılışı













