Kelek Dolması
Kelek Dolması Tanımı İçin Malzemeler
- 8-9 adet kelek
- 1 su bardağı basmati pirinç
- 1 orta uzunluk soğan
- Zeytinyağı
- 1 çay bardağı kuş üzümü
- 1 su bardağı dolmalık fıstık
- Yarım demet dereotu
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- Tuz
- 1 limon
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- Tuz
- Göz kararı su
Kelek Dolması Tanımı Nasıl Yapılır?
- Keleklerin baş kısmını keselim ve içini dolma oyacağı ile oyalım.
- Kelekleri yıkayalım.
- İç harcı için pirinçi yıkayıp 2 su bardağı su ile haşlayalım.
- Haşlanan pirinçi bir süzgeç yardımı ile süzelim.
- Kuş üzümünü sıcak suda bekletip yumuşatalım.
- Soğanı doğrayıp tencereye alalım ve zeytinyağı ile kavuralım.
- Haşlayıp süzdüğümüz pirinçi ekleyelim.
- Kuş üzümünü ekleyelim.
- Fıstığı da diğer bir tavada sıvı yağ ile kavurup iç harcımıza ekleyelim.
- Birkaç dakika kavurduktan sonra ince kıyılmış dereotunu, karabiberi, tarçını ve tuzu ekleyip karıştıralım.
- Keleklerin içine harcımızı dolduralım.
- Kestiğimiz baş kısımlarını kapak olarak kullanıp üzerlerini kapatalım.
- Limonu dilimleyip uygun bir tencerenin tabanına dizelim.
- Limonların üzerine kelek dolmalarını dizelim.
- Dolmanın sosu için bir kaba yahut kupaya salça, sıvı yağ, nar ekşisi, tuz ve suyu alıp karıştıralım.
- Sosu dolmaların üzerine dökelim.
- Ocağın altını açalım.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşte 45 dakika pişirelim.
Kelek Dolması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

















