Kolay Salça Tarifi
Kolay Salça Tanımı İçin Malzemeler
- 15 kg domatesin kalın soyulmuş kabuğu yahut 5 kg armut domates
- Yarım kg kapya biber
- 2 yemek kaşığı iri tuz
Kolay Salça Tanımı Nasıl Yapılır?
- Domates kabuklarını yahut iri doğranmış domatesleri ocağa alalım.
- Kapya biberlerin çekirdeklerini ayıklayıp gelişi hoş doğrayalım ve ocaktaki domateslerin üzerine tuz ile birlikte ekleyelim.
- Yaklaşık yarım saat piştikten sonra blenderden geçirelim ve orta ara karıştırarak biraz daha pişirelim.
- Biraz yoğunlaşan sosu biraz daha blenderden geçirelim ve ocağın altını kapatalım.
- Kolaylıkla süzgüden geçirmek için biraz soğumasını bekleyelim.
- Ilınmış sosu ince delikli tel süzgeçten yalnızca kabuk kalacak biçimde uygunca bastıra bastıra geçirelim.
- Arta kalan posayı atmayın. Yağlı kağıt serili tepside güneşte bekletip toz yapın. Çorbalara yemeklere dökersiniz. Lezzetli bir baharat elde edersiniz.
- Süzgüden geçen sosu güneşte çektirmek için tepsilere çok doldurmadan dökelim.
- Tepsileri güneş gören bir yere koyalım ve 1-2 saatte bir karıştıralım. Gece üzerine tülbent örtmenizi tavsiye ederim.
- Salçalarımız güneşte kıvam aldıkça birleştirelim. Tepsileri azaltalım.
- Tam olarak gün veremiyorum. Zira bulunduğunuz yerin rüzgarı, güneşi, nemi salçanın oluşma mühletini tesirler. Çok güneş alıyorsa şayet 3-4 günde olabilir.
- Olan salçayı kavanoza koyabilirsiniz lakin salça katiyetle kavanoz kapağına değmemeli aksi taktirde salçanız küflenir. Ben salçanın üzerine 2 parmak kadar zeytin yağı döküyorum, kapağı kaynatıp sıkıca kapatıp karanlık yerde koruma ediyorum. Kapağı açınca dolapta tutuyorum.
Deneyenlere şimdiden afiyet olsuuunn 🌸🫶🏼.
Kolay Salça Tanımı Fotoğraflı Yapılışı














