Orjinal Diyarbakır Usulü Çiğköfte Tarifi (Buzla Yoğurma, Mükemmel Kıvam)
Orjinal Diyarbakır Metodu Çiğköfte Tanımı (Buzla Yoğurma, Kusursuz Kıvam) İçin Malzemeler
- 2 su bardağı çiğ köftelik esmer bulgur (4-5 kişilik)
- 200 gram yağsız dana kıyma (mümkün ise but kısmından)
- 2 adet yeşil soğan
- 1 domates
- 3 yemek kaşığı diyarbakır biber salçası
- 25 kısım maydanoz
- 3 diş sarımsak
- 1 orta uzunluk kuru soğan
- 2 tatlı kaşığı karabiber (tepeleme olmasın)
- 2 tatlı kaşığı kimyon (tepeleme olmasın)
- 4 yemek kaşığı isot (tepeleme)
- 2 yemek kaşığı pulbiber (tepemeleme)
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı sıvı yağ (ayçiçek, zeytin yağı)
Orjinal Diyarbakır Tarzı Çiğköfte Tanımı (Buzla Yoğurma, Eksiksiz Kıvam) Nasıl Yapılır?
- Yoğurmaya başlamadan evvel isot ve pulbiber yarım bardak kadar sıvı yağ ve ılık suyla buluşturulup yağını ve lezzetini daha uygun salması sağlanır.
- Yoğurma tepsisine bulgur, salçalar ve pulbiber ve isot dışındaki baharatlar alınır ve bir birine düzgünce karışana kadar yoğrulur.
- Çiğ köftemizin harcına domates rendemizi, daha evvel hazırladığımız pulbiber ve isot karışımımızı ve nar ekşimizi ekleyerek tekrar yoğuralım.
- İyice karıştıktan sonra harcımıza kıymamızı ve buzlarımızı ekleyip kıvam alana kadar yoğuralım. ( 1. 5 saat kadar) köfteliğimiz sertliğini yitirip materyaller bir biri ile karışana kadar yoğurun.
- Kıvam alan çiğköftemize yeşilliklerimizi ekleyip bir ölçü daha yoğuralım. En son çiğköftemize sıvı yağımızı ekleyip son bir yoğurma yapalım 10 dk kadar ve çiğköftemiz servise hazır.
- Uygun bir servis tabağına altına marul sererek avuç içi ile sıkım işine geçelim. Herkese afiyet olsun. Çiğköftemizi sıkım yaparak limon ve istek edilirse acı sosla servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Orjinal Diyarbakır Tarzı Çiğköfte Tanımı (Buzla Yoğurma, Eksiksiz Kıvam) Fotoğraflı Yapılışı






