Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği
Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tanımı İçin Malzemeler
- 500 gram siyez unu
- 120 gram etkin ekşi maya (önceden beslenmiş, kabarmış olmalı)
- 100 ml ılık süt
- 250 ml ılık su
- 20 gram zeytinyağı yahut tereyağı (eritilmiş)
- 10 gram tuz (1 tatlı kaşığı)
- 1 tatlı kaşığı bal ya da pekmez (opsiyonel, tat ve kabarmayı destekler)
Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tanımı Nasıl Yapılır?
- Ön karışım 500 gram siyez unu 250ml suyu karıştırın. Hafif toparlanan, pütürlü bir hamur olacak. 30 dk dinlendirin (autolyse aşaması).
- Maya ve süt eklemeyin 30 dk dinlenen hamura faal ekşi maya + süt + bal ekleyin.
- Elinizle yahut spatula ile katlar üzere karıştırın. (hamur yapışkan olacak, bu olağan. ) 20 dk sonra tuzu ekle ve yedirin.
- İlk mayalanma hamurun üzerini örtün.
- Oda sıcaklığında 3-4 saat beklet (çok kabarmasa da sorun değil, siyez fazla yükselmez).
- Hamuru hafif unlanmış tezgâhta toparlayın. Yağlanmış baton kalıba (kek kalıbı gibi) yerleştirin.
- Son mayalanma oda sıcaklığında 1-2 saat kabarmasını bekleyin yahut buzdolabında 8-10 saat yavaş mayalandırın.
- Benim vaktim çok olmadığı için 45 dakika mayalandırdım.
- Pişirme fırını 230°c’ye ısıtın. Kalıbı fırına koyun, birinci 15 dk 230°c’de pişirin (fırının içine küçük ısıya güçlü kapta su koydum, buhar vermesi için ).
- Sonra 190°c’ye düşürün, 30 dk daha pişirin. Kalıptan çıkarıp 10 dk daha fırında beklettim altı da hoş kızardı.
Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı















