Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği

Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tanımı İçin Malzemeler

  • 500 gram siyez unu
  • 120 gram etkin ekşi maya (önceden beslenmiş, kabarmış olmalı)
  • 100 ml ılık süt
  • 250 ml ılık su
  • 20 gram zeytinyağı yahut tereyağı (eritilmiş)
  • 10 gram tuz (1 tatlı kaşığı)
  • 1 tatlı kaşığı bal ya da pekmez (opsiyonel, tat ve kabarmayı destekler)

Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Ön karışım 500 gram siyez unu 250ml suyu karıştırın. Hafif toparlanan, pütürlü bir hamur olacak. 30 dk dinlendirin (autolyse aşaması).
  2. Maya ve süt eklemeyin 30 dk dinlenen hamura faal ekşi maya + süt + bal ekleyin.
  3. Elinizle yahut spatula ile katlar üzere karıştırın. (hamur yapışkan olacak, bu olağan. ) 20 dk sonra tuzu ekle ve yedirin.
  4. İlk mayalanma hamurun üzerini örtün.
  5. Oda sıcaklığında 3-4 saat beklet (çok kabarmasa da sorun değil, siyez fazla yükselmez).
  6. Hamuru hafif unlanmış tezgâhta toparlayın. Yağlanmış baton kalıba (kek kalıbı gibi) yerleştirin.
  7. Son mayalanma oda sıcaklığında 1-2 saat kabarmasını bekleyin yahut buzdolabında 8-10 saat yavaş mayalandırın.
  8. Benim vaktim çok olmadığı için 45 dakika mayalandırdım.
  9. Pişirme fırını 230°c’ye ısıtın. Kalıbı fırına koyun, birinci 15 dk 230°c’de pişirin (fırının içine küçük ısıya güçlü kapta su koydum, buhar vermesi için ).
  10. Sonra 190°c’ye düşürün, 30 dk daha pişirin. Kalıptan çıkarıp 10 dk daha fırında beklettim altı da hoş kızardı.

Ekşi Mayalı Siyez Ekmeği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Pirinç Köftesi
Çökertme Kebabı
Kakaolu İrmik Dilimleri
Kayısı Soslu Cookie
Elmas Kurabiye (Kıyır Kıyır)
Havuçlu Cevizli Tarçınlı Kek
Hdabla | © 2025 |