Güneydoğu Usulü Etli Ekşili Sarma Ve Yaş Dolma
Güneydoğu Yöntemi Etli Ekşili Sarma Ve Yaş Dolma Tanımı İçin Malzemeler
İç harcı için:
- 1.5 bardak pirinç
- Yarım bardak bulgur
- 1 adet domates
- 1 adet soğan
- 1 diş sarımsak
- 7-8 kısım maydanoz
- 100 gram yağlı kıyma
- Yumurta büyüklüğünde kuyruk yağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı salça (tepeleme)
- 4 tatlı kaşığı isot
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı sumak
- 1 çay kaşığı yedi türlü baharat
- 1 adet limon
Sebzeleri;
- Dolmalık biber
- Kabak
- Patlıcan
- Asma yaprağı
Güneydoğu Yordamı Etli Ekşili Sarma Ve Yaş Dolma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Soğanı, sarımsağı, maydanozu ve domatesi küçük küçük doğrayın.
- Pirinç ve bulguru karıştırıp yıkayın ve bir tencereye alın üstüne tıpkı hizaya gelecek kadar su koyun ve kaynatın suyu çekince altını kapatın (dolmayı tam pişmiş sevenler için denemenizi öneririm)
- Pirinçlerin kırılmaması için kaba alır almaz üstüne yağ gezdirmemiz gerekiyor.
- Tüm iç harç gereçlerini bir kaba alıp karıştırıyoruz. Salçanız tuzlu ise tuz eklemenize gerek yok lakin tuzlu değil ise zevkinize nazaran tuz eklemeniz gerekiyor.
- Dolmalık zerzevatları oyacak yardımı ile oyuyoruz. Patlıcanları 10 dakika kadar tuzlu suda bekletiyoruz kabaklara ise çatal yardımı ile çizikler atıyoruz.
- Yapraklar salamura ise kaynatmakta yarar var tuzlu olabilir fakat taze yaprak ise yalnızca sıcak suya batırıp çıkarmanız kâfi olacaktır.
- Sarmaları sarıp dolmaları dolduruyoruz patlıcanlara ve kabaklara bıçak yardımı ile kesikler atabiliriz ki içi hoş pişebilsin.
- Tencereye diziyoruz üstü için biraz yağ ve salçayı kavurup, su ekleyebilirsiniz pişerken daha hoş bir lezzet veriyor. Birebir hizaya kadar su ekleyip üstünü dağılmaması için tabakla kapatmak gerekiyor.
- Kaynayana kadar yüksek ateş kaynadıktan sonra kısık ateşte 50 dakika yahut 1 saat kadar pişirebilirsiniz (pişme derecesi zevkine bağlı olarak) afiyet olsun.
Güneydoğu Adabı Etli Ekşili Sarma Ve Yaş Dolma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
















