Yumuşacık Hamburger Ekmeği
Yumuşacık Hamburger Ekmeği Tanımı İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
- 20 gram maya
- 2 yemek kaşığı toz şeker
- 2 adet yumurta (1’inin sarısı üzerine ayrılacak)
- 90 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 600-650 gram kadar un
Tangzhong (bulamaç) için:
- 30 gram un (1 dolu çorba kaşığı)
- 1/2 (yarım) su bardağı süt
- 1/2 (yarım) su bardağı su (toplamda 150 ml olacak kadar)
Yumuşacık Hamburger Ekmeği Tanımı Nasıl Yapılır?
- Tangzhong hazırlığı: küçük bir tencerede süt, su ve unu karıştırarak orta ateşte pişirin. Karışım koyu bir muhallebi kıvamı aldığında ocaktan alın ve soğumaya bırakın. Bana nazaran en kıymetli püf noktası, bu sayede hamuru yumuşacık puf puf olur.
- Hamurun hazırlanışı: geniş bir yoğurma kabına süt, şeker ve mayayı alın ve mayayı karıştırarak eritin. Daha sonra unu soğuyan tangzhongu, tuzu, 1 tam yumurtayı ve öteki yumurtanın beyazını ekleyin. Yoğurmaya başlayın.
- Hamur toparlanınca yumuşamış tereyağını ekleyin ve ele yapışmayan, pürüzsüz bir hamur elde edene kadar yoğurmaya devam edin. Şayet hamur yumuşak ise 1-2 yemek kaşığı un ekleyip yoğurmaya devam edin (her un farklılık gösterir) üzerini örtüp hamuru 1 saat kadar mayalanmaya bırakın (iki katına çıkmalı)
- Mayalanan hamuru 110 gr’lık 10-11 eşit bezeye ayırın ve yuvarlayarak yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Ben 11 adet çıkardım. Tepside 15 dakika kadar üzerini örtüp tekrar mayalanmaya bırakın.
- Üzerine ayırdığınız yumurta sarısına bir tatlı kaşığı pekmez karıştırıp sürün. İsteğe bağlı olarak susam serpebilirsiniz. Evvelden ısıtılmış 180°c fırında 20-25 dakika, üzeri güzelce kızarana kadar pişirin. Afiyetle❤️
Yumuşacık Hamburger Ekmeği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı















