Mercimekli Bükme (Afyon Yöresinden)

Mercimekli Bükme (Afyon Yöresinden) Tanımı İçin Malzemeler

Böreğin ortası için;

  • 4-5 adet günlük yufka
  • 4 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
  • 50 gram tereyağ yahut margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (iç yağ olursa daha yeterli olur)

İç materyali için;

  • 2 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet orta uzunluk soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

Üzeri için;

  • 1-2 kaşık haşhaşlı karışım
  • 1 yumurta
  • Susam

Mercimekli Bükme (Afyon Yöresinden) Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Mercimekli yıkadıktan sonra tencerede üzeri bir parmak geçecek kadar su ile haşlayalım, daha sonra suyunu süzelim.
  2. Tencereye azıcık yağ alınır. Kuru soğanımızı çok küçük olacak biçimde küp küp doğrayalım ve pembeleşinceye kadar kavrulalım.
  3. Üzerine haşlanmış mercimek, tuz, pul biber ve karabiber ekleyelim bir iki cins çevrilir ve ocaktan alınalım.
  4. Üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyip bir kaç kere karıştıralım soyumaya bırakalım.
  5. Tereyağımızı eritelim haşhaş ezmesi ve zeytinyağı ekleyip sürülecek kıvama gelinceye kadar incelterek açalım.
  6. Tezgahımızın üzerine bir adet yufka alalım yufkamızın yarısına haşhaşlı kıvamımızı sürelim sürülmeyen tarafı yufkanın üstüne kapatalım📌 (fotoğraflardan var bakabilirsiniz ).
  7. Önce ortadan 2’ye daha sonra 4 eşit modüle bölelim. Geniş kısmına mercimekli iç harç ekleyelim başka yere haşhaşlı harcımızı sürelim ve yanlardan katlayarak rulo yapalım.
  8. Yağlanmış fırın tepsisine dizelim yufkamız bitene kadar tıpkı halde yapalım.
  9. Yağlanmış fırın tepsisine dizelim yufkamız bitene kadar birebir halde yapalım.
  10. Üzerine haşhaşlı harcımızdan kalanın yumurta ek edilerek güzelce çırpalım ve üzerine sürelim ve evvelce ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun 😋.

Mercimekli Bükme (Afyon Yöresinden) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Mantı Tarifi (Tam Tutan Tarif) (Videolu)
Antep Usulü Lahmacun (Taş Fırında)
Karnıyarık
Sufle
Sebzeli Et Sote
Mayalı Poğaça
Hdabla | © 2025 |