Mercimekli Bükme (Afyon Yöresinden)
Mercimekli Bükme (Afyon Yöresinden) Tanımı İçin Malzemeler
Böreğin ortası için;
- 4-5 adet günlük yufka
- 4 yemek kaşığı ezilmiş haşhaş
- 50 gram tereyağ yahut margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ (iç yağ olursa daha yeterli olur)
İç materyali için;
- 2 su bardağı yeşil mercimek
- 1 adet orta uzunluk soğan
- Bir tutam maydanoz
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
Üzeri için;
- 1-2 kaşık haşhaşlı karışım
- 1 yumurta
- Susam
Mercimekli Bükme (Afyon Yöresinden) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Mercimekli yıkadıktan sonra tencerede üzeri bir parmak geçecek kadar su ile haşlayalım, daha sonra suyunu süzelim.
- Tencereye azıcık yağ alınır. Kuru soğanımızı çok küçük olacak biçimde küp küp doğrayalım ve pembeleşinceye kadar kavrulalım.
- Üzerine haşlanmış mercimek, tuz, pul biber ve karabiber ekleyelim bir iki cins çevrilir ve ocaktan alınalım.
- Üzerine ince kıyılmış maydanoz ekleyip bir kaç kere karıştıralım soyumaya bırakalım.
- Tereyağımızı eritelim haşhaş ezmesi ve zeytinyağı ekleyip sürülecek kıvama gelinceye kadar incelterek açalım.
- Tezgahımızın üzerine bir adet yufka alalım yufkamızın yarısına haşhaşlı kıvamımızı sürelim sürülmeyen tarafı yufkanın üstüne kapatalım📌 (fotoğraflardan var bakabilirsiniz ).
- Önce ortadan 2’ye daha sonra 4 eşit modüle bölelim. Geniş kısmına mercimekli iç harç ekleyelim başka yere haşhaşlı harcımızı sürelim ve yanlardan katlayarak rulo yapalım.
- Yağlanmış fırın tepsisine dizelim yufkamız bitene kadar tıpkı halde yapalım.
- Yağlanmış fırın tepsisine dizelim yufkamız bitene kadar birebir halde yapalım.
- Üzerine haşhaşlı harcımızdan kalanın yumurta ek edilerek güzelce çırpalım ve üzerine sürelim ve evvelce ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun 😋.
Mercimekli Bükme (Afyon Yöresinden) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



















