Ekşili Soğan Dolması
Ekşili Soğan Dolması Tanımı İçin Malzemeler
- 6 adet büyük uzunluk kuru soğan
- 1 su bardağı pirinç
- 150 gram dana kıyma
- Yarım çay bardağı zeytinyağı (60 ml)
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 adet küçük uzunluk kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- Maydanoz (isteğe bağlı ben koymadım)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 çay kaşığı tatlı biber salçası
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı acı pul biber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı yenibahar
Üzeri için;
- 50 gram tereyağı
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı sıcak su (400 ml)
Ekşili Soğan Dolması Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kabuğunu soyduğumuz 6 tane büyük uzunluk kuru soğanı bıçakla orta kısmına kadar keselim.
- Tamamını kesmemeye dikkat edelim.
- Ortasına kadar kesmek kâfi olacaktır.
- Soğanları bir tencereye alıp çabucak hemen üzerlerine gelecek kadar su ek edelim.
- Yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15 dakika boyunca haşlanmaya bırakalım.
- Soğanlar haşlanırken dolmanın iç harcı için 150 gram dana kıyma, 1 su bardağı pirinç, 1 tane küçük uzunluk soğan, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 çay kaşığı biber salçası, yarım çay bardağı zeytinyağı, baharatlar, 1 çay kaşığı tuz, 1 diş sarımsak, 1 yemek kaşığı nar ekşisi ve çeyrek uygun bir karıştırma kabına alalım.
- Elimizle tüm malzemeyi yoğuralım.
- Haşladığımız soğanları da ocaktan alalım.
- Soğanları ne gereğinden fazla ne de az haşlayalım.
- Eğer gereğinden fazla haşlarsak yırtılabilir.
- Soğanları bir kaseye aldıktan sonra teker teker katlarına ayıralım.
- Ortaya çıkan soğanların zarlarını da temizleyelim.
- İç harcımızı dolduralım ve dolmayı kapatalım.
- Dolmalarımızı tencereye sıraladıktan sonra sosunu hazırlayalım.
- Bunun için 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 yemek kaşığı nar ekşisi, 1 çay kaşığı tuz ve 2 su bardağı sıcak suyu güzelce çırpalım.
- Fırın tepsisini 180 derece ısıttığımız fırında 40 dk pişirelim istediğiniz üzere servis edebilirsiniz.
- Ben yanına yoğurt tercih ediyorum hoş oluyor. Deneyenlere afiyet olsun.
Ekşili Soğan Dolması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı









