Mantı Tarifi (Tam Tutan Tarif) (Videolu)

Mantı Tanımı (Tam Tutan Tarif) İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı oda sıcaklığında su
- 1 adet yumurta
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 buçuk su bardağı un (kontrollü kullanın kimi unlarda 4 kâfi oluyor)
Kıymalı harcı için;
- 250 gr kıyma
- 1 orta uzunluk soğan
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 dolgu yemek kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı silme karabiber
- 1 çay kaşığı silme kimyon
- 1 çay kaşığı pulbiber
Üzeri için;
- 2 su bardağı yoğurt
- 3-4 diş damak zevkinize nazaran sarımsak
Salçalı sos için;
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı yada sıvı yağı
- 2 yemek kaşığı biber salçası (domates kullanmamaya ihtimam gösterin biber salçası çok lezzetli oluyor yoksa domates kullanabilirsiniz)
Mantı Tanımı (Tam Tutan Tarif) Nasıl Yapılır?
- Öncelikle hamuru için un hariç tüm gereçleri karıştırın üzerine yavaş yavaş unu ek edin baya sert bir hamur olmalı ki dağılma yapmasın .
- 5-6 dakika kadar yoğurduktan sonra ağzı kapalı bir biçimde dinlenmeye bırakın.
- Kıymalı harç için doğanları küp küp doğrayıp kıymanın üzerine ek edin tuz ve öbür baharatları da ek ettikten sonra karıştırıp kenara alın.
- Dinlenen hamurumuz tezgaha almadan evvel yarım çay bardağı kadar un serpiştirin üzerine hamuru alıp oktava yardımıyla un ile açın.
- Beze açıldıktan sonra bardakla hal vermeden evvel kalınlığı yaklaşık 1mm olmalı çok ince yada kalın olmasın.
- Yeterince incelttiğimiz hamuru bardak yardımıyla kesiyoruz ve kalan hamuru da isterseniz tekrar yoğurup açabilirsiniz ben o denli yapıyorum.
- Bardak ile kestiğimiz hamurların içine kıymalı harçtan 1 tatlı kaşığı kadar koyup sıkıca yarım ay formunda sıkıca kapatıyoruz.
- Tüm mantıların biçimi verildikten sonra un serpilmiş tepsiye alıyoruz ve bir odada cam açık bir halde 15 -20 dk hafif kurumalarını sağlıyoruz un muhakkak serpmelisiniz yoksa yapışır.
- Bu sırada ocağa 3 litre suyu alıyoruz ,üzerine 1 tatlı kaşığı tuz, 2 yemek kaşığı kadar zeytinyağı yada sıvı yağı ek ediyoruz.
- Kaynayan suyun içine mantıları da ek edip pişmeye bırakıyoruz piştiğini şöyle anlayabilirsiniz.
- Mantılar suyun yüzüme çıktıktan itibaren 5-6 dakika tutun orta ateşte pişirin ağzını kapatmayın yoksa taşar.
- Mantılar pişerken yoğurtlu karışım için sarımsakları rendeliyoruz yada havanda eziyoruz( havan daha düzgün bir seçenek sarımsağın aroması çıkınca daha lezzetli oluyor) biraz tuz serpiştirdikten sonra yoğurdunu ek ediyoruz ve pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
- Salçalı sos için tereyağı sıvı yağı ve salçayı ocağa alıp kısık ateşte yaklaşık 7-8 dakika kavuruyoruz az kavurunca lezzetli olmuyor.
- Haşlanan mantı tenceresinin üzerine suyunu süzmeden 1 su bardağı soğuk su ek ettikten sonra mantıları süzerek tabağa alıyoruz.
- Tabağa aldığımız mantılar 2-3 dakika birinci sıcaklığı çıktıktan sonra evvel yoğurt sonra salçalı sosunu ek edip servis ediyoruz🥳.
- Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
Mantı Tanımı (Tam Tutan Tarif) Fotoğraflı Yapılışı
