Meşhur Edirne Tencere Köftesi
Meşhur Edirne Tencere Köftesi Tanımı İçin Malzemeler
- 500 gram kıyma
- 2 yemek kaşığı galeta unu
- 1 adet ince rendelenmiş soğan
- 1 tatlı kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- Yarım çay bardağına yakın su
Kızartmak için;
- 500 ml sıvı yağ
Servis için;
- Salça
- Domates
- Soğan
- Kızarmış patlıcan
Meşhur Edirne Tencere Köftesi Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kıyma, galeta unu, rendelenmiş soğan ve baharatları bir kaba alıp yoğuruyoruz.
- Bir süre yoğurduktan sonra suyunuda ekleyip, tekrar yoğuruyoruz. Akabinde şekillendirme yapıyoruz.
- Köftemizi bir kenara alıp ocağa ısınması için su koyuyoruz ve fokur fokur kaynamasına müsaade vermeden içine 1 tatlı kaşığı tuz atıp akabinde yavaş yavaş köftelerimizi suya atıyoruz.
- 5 dakika kadar köftelerimizi suda haşlıyoruz.
- Burada değerli olan suyun kaynamaması (fokur fokur), ocağın altını denetimli bir formda yakalım. Kaynar suda (fokur fokur) pişirirseniz süratlice dağılacaktır. Sakin denetimli bir sıcaklıkta tutarak pişirelim.
- Ardından pişmeye yakın çabucak yan ocağa yağımızı koyalım ve kısık ateşte ocağımızı açalım. Derin bir tencerede olması kıymetlidir.
- Haşlanmış köftelerimizi süzgeç yardımı ile alıp suyunu süzdürelim ve kızgın olmayan yağımızın içine atalım (yağ kızgın olmayacak, altı en kısıkta kalsın. Çok yavaş pişmesi gerekiyor)
- Ara orta köftelerimizi aykırı düz ederek kızarmalarını sağlıyoruz.
- Köftelerimiz kızardıktan sonra ocağın altını kapatıyoruz ve köftelerimiz yağın içinde bırakıyoruz. Onlar yenebilir bir sıcaklığa gelirken bizde servis için hazırlanabiliriz.
- Salçayı bir bardakta sulandırıyoruz. Domateslerimizi ince ince doğruyoruz. İsteğe bağlı ince doğranmış patlıcanlarımızı kızartıyoruz. İnce ince soğanlarımızı da doğrayıp hepsini bir kenara alıyoruz.
- Orijinal de ekmek dik olarak ikiye bölünür ve içini açtıktan sonra salçayı sürüp üstüne domatesleri yerleştiririz ve çokça köfte koyarız. Üzerine kimyon,tuz,karabiber serper ve servis ederiz.
- Bir öteki servis seçeneği ise ekmeğimize salça sürmeden domatesleri yerleştirip akabinde kızarmış patlıcanları da koyduktan sonra çokça köfte ve baharatları atabiliriz.
- Kendi ağız tadınıza nazaran bir çok birleşim yapabilirsiniz. Afiyetler olsun. Deneyenlerin yorumunu bekliyorum.
Meşhur Edirne Tencere Köftesi Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



















