Yeşil Mercimekli Şehriye Pilavı
Yeşil Mercimekli Şehriye Pilavı Tanımı İçin Malzemeler
- 1 su bardağı tel şehriye yahut arpa şehriye
- Yarım su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
- 1 adet kuru soğan (küçük küpler halinde doğranmış)
- 1 su bardağı sıcak su (göz kararı biraz daha gerekebilir)
- Baharatlar isteğe bağlı:
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
- 1/2 (yarım) çay kaşığı kimyon
️ Sosu için:
- Yarım yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2’şer zirveli çay kaşığı kuru nane ve pul biber
- Sosu açmak için göz kararı kaynar su
Üzeri için:
- Sarımsaklı yoğurt
- Kıyılmış maydanoz
Yeşil Mercimekli Şehriye Pilavı Tanımı Nasıl Yapılır?
- Genişçe bir tavada zeytinyağını kızdırın ve şehriyeleri ekleyerek pembeleşene kadar kavurun.
- Küp doğranmış soğanları ekleyin ve yumuşayıp yavaşça karamelize olana kadar kavurmaya devam edin.
- Haşlanmış yeşil mercimeği, toz biberi, karabiberi ve kimyonu ekleyin. 1-2 dakika birlikte kavurun.
- Tuz da bu kademede ekleyin.
- Sıcak suyu ekleyin, karıştırın ve kısık ateşte şehriyeler yumuşayana kadar pişirin. Pilav suyunu çekince ocaktan alın, kapağını kapatıp demlenmeye bırakın.
- Küçük bir tavada zeytinyağını ısıtın. Salçaları, nane ve pul biberi ekleyin. Biraz kaynar su ile açarak kıvamlı bir sos elde edin.
- Pilavınız dinlendikten sonra tabaklara alın. Üzerine evvel sarımsaklı yoğurt, akabinde salçalı sos gezdirin. Kıyılmış maydanoz serpiştirerek servis edin.
Yeşil Mercimekli Şehriye Pilavı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı











