2. Gün Ramazan İftar Menüsü

- Ezogelin Çorbası
- Şehriyeli Pirinç Pilavı
- Sebzeli Tavuk Sote
- Pide
- Gelin Pastası
- Salata
Ezogelin çorbası için;
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 adet kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- Yarım su bardağı mercimek
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 yemek kaşığı pirinç
- 1,5 litre su
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı pulbiber, yarım çay bardağı karabiber, 2 tatlı kaşığı nane, tuz ( damak tadına nazaran koyun )
Şehriyeli pirinç pilavı için;
- 4 su bardağı pirinç
- 2 yemek kaşığı margarin
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım su bardağı arpa şehriye
- Tuz
- Kaynar su ( evvelden islattiğım için göz kararı koydum)
Sebzeli tavuk sote için;
- 2 adet tavuk göğsü
- 3 adet büyük uzunluk patetes
- 1 adet kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 3 adet yeşil biber
- 2 adet domates
Sosu için;
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay kaşığı karabiber,1 tatlı kaşığı pulbiber, 1 tatlı kaşığı kekik,tuz ( göz kararı koydum)
Pide için;
- 9 su bardağı un
- 1 çay kaşığı şeker
- 3,75 su bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kuru maya
- Üzerine;
- 1 yumurta
- Susam, çörekotu
Gelin pastası için;
Keki için;
- 2 adet yumurta
- Yarım su bardağı şeker
- Yarım su bardağı süt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Yarım paket kabartma tozu
- Yarım paket vanilin
- Un
Muhallebi için ;
- 2,5 su bardağı süt
- Yarım su bardağı şeker
- 1,5 tepeleme yemek kaşığı un
- 1 yemek kaşığı tepeleme nişasta
- Yarım paket vanilin
- Yarım paket krem şanti
Keki ıslatmak için;
- 1 su bardağı soğuk süt
- Yarım yemek kaşığı şeker
- Üzerine;
- Hindistan cevizi
Salata için ;
- 4 adet orta uzunluk domates
- 1 adet yeşil biber
- Yarım kuru soğan
- 2 kol yeşil biber
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- Öncelikle pide için hamurunu yoğuruyoruz. Bütün materyalleri yoğurma kabına alıp kıvamlı bir hamur yapıyoruz. 1 saat mayalandiriyoruz. Mayalanan hamuru 4 eşit kesime bölüyoruz. Yuvarlayıp 1 saat daha mayalandıralım. Sonra pideyi pişirecegimiz tavaya un serpelim. Hamurları dan birini alıp üzerine cirptigimiz yumurtanin 1/4 (çeyrek) ünü koyalım ve pide biçimini verelim parmaklarımizla. 220 dereceden pişene kadar pişiriyoruz. Bütün hamurları bu türlü yapalım.
- Gelin pastasını yapmak için evvel kekini yapmak için şekeri ve yumurtayı çırpalım. Sonra süt, sıvı yağ, kabartma tozu ve vanilini koyup tekrar çırpalım. Azar azar un ekleyerek kıvamlı kek hamuru yapalım ve yağladığımız küçük borcama kek hamurunu dökelim. 190 derecede denetimli formda pişiyoruz.
- Muhallebi için vanilin ve krem şanti hariç öbür gereçleri tencereye alıp güzelce karıştırıyoruz ve ocağa alıp koyu kıvam alıp kaynayana kadar pişiriyoruz. Ocağı kapatalım ve vanilini koyup tekrar karıştıralım. Muhallebi soğuyunca krem şantiyi de ekleyin güzelce çırpıyoruz.
- Soğuyan kekimizi süt ve şeker karışımı ile ıslatalım ve sonra muhallebiyi koyup güzelce yayalım. En son üzerine hindistan cevizi serpelim ve hazır.
- Ezogelin çorbası için tencerede yağları ısıtalım ve doğradığımız soğan ve sarımsakları hafif pembeleşinceye kadar kavurun sonra yıkadığımız mercimek, bulgur ve pirinçi koyup suyunu koyup kabarana kadar yaklaşık 30-40 dk pişiriyoruz.
- Kenarda sosu için sıvı yağını kızdırıyoruz ve unu kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Sonra salçayı koyup 2 dk daha kavurup suyunu ekleyelim. Baharatları da koyup güzelce kaynatalım ve mercimeklerle birleştirip gerekirse biraz daha su koyup yaklaşık yarım saat daha pişirelim. Çorbamız hazır.
- Sebzeli tavuk sote için sos hariç bütün materyalleri küp küp doğrayın ve tavaya alalım.
- Sosu için tabağa salça, sıvı yağ, baharatlar ve suyu alıp güzelce karıştırıyoruz ve tavamıza alıp güzelce elimizle yediriyoruz. 220 derecede denetimli halde pişiyoruz. Sotemiz hazır.
- Şehriyeli pirinç pilavı için yağlarımızı pilav tavamıza alalım eritelim sonra şehriyelerimizi alıp rengi dönene kadar kavuruyoruz ve sonra nişastası çıkana kadar yıkadığımız pirinçleri alıp tane tane olana kadar kavuruyoruz. Daha sonra tuzunu ekleyip sonra göz kararı suyumuzu ekliyoruz. Evvel yüksek ateşte sonra 5 dk orta ateşte en son tam pişene kadar kısık ateşte pişirilir. Pilavımız da hazır.
- Salatamız için iftara 30 dk kala salata gereçlerimizi küp küp doğrayın ve salata tabina alıp tuz ve sıvı yağ ile tatlandırdıktan sonra yemeye hazır.
Afiyet olsun :)))))