Zeytinyağlı Zahmetsiz Kış Türlüsü

Zeytinyağlı Zahmetsiz Kış Türlüsü Tanımı İçin Malzemeler
- Yarım kilo pırasa
- 1-2 orta uzunluk havuç
- 1 orta uzunluk kabak
- 1 ufak kuru soğan
- Yarım limon(4’e bölünmüş)
- Yarım çay bardağı pirinç
- Yarım yemek kaşığı salça
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 su bardağı sıcak su
- Tuz
- Karabiber
Zeytinyağlı Zahmetsiz Kış Türlüsü Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle pırasalarımızı güzelce ayıklayıp isteğe nazaran doğradıktan sonra sirkeli soğuk suda en az on dakika bekletiyoruz. Ben biraz iri doğradım :).
- Havuç ve kabağı da soyup, yıkayıp yemeklik doğruyoruz, kuru soğanı da yıkayıp yemeklik doğrayıp tüm zerzevatları (limonlar dahil) kevgire alıyoruz, çokça sudan geçirip süzdükten sonra tencereye alıyoruz.
- Üzerine yıkadığımız pirinçleri ve salçayı koyuyoruz.
- Zeytinyağı da ekledikten sonra tencereyi evvel yüksek ateşte ocağa alıyoruz (tencerenin ısınması için) tencereden “ben ısındım, sebzelere müdahale ediyorum” sesi geldikten sonra altını düzgünce kısıyoruz ki sebzeler suyunu bıraksın ve kendi suyunda kavrulsun.
- Tencerenin ağzını kapatmayı unutmayalım. Orta ara denetim edip karıştırıyoruz.
- İçinde pirinç olduğundan ötürü haliyle zerzevatın verdiği suyu pirinç hüpletecektir 🙂 o yüzden yemeğin suyu çekilmeye yakın tuz ve karabiber ekleyip, iki su bardağı sıcak suyu ek ediyoruz.
- Sebzeler yumuşayıncaya kadar ağzı kapalı ve kısık ateşte pişmeye bırakıyoruz.
- Sebzeleri hafif canlı sevenler pişirme mühletini tadına bakarak azaltabilir.
- Ben biraz fazla pişiriyorum zira mide ve bağırsakta sindirimini kolaylaştırmak için kıymetli. Bu usul yemeklerde içeriğinde ki pırasa üzere sebzelerden ötürü gaz ve şişkinlik hassas sindirim sistemi olanlarda olabiliyor. Bunu bertaraf etmek içinde yemeğe biraz toz zencefil ya da kimyon koyabilirsiniz.
- Tüm bunların yanı sıra yemeği yeterli çiğnemekte sindirimin birinci adımıdır ve beslenme uzmanlarının teklifidir ki mideye takviye olsun. Sindirim ağızda başlar ;).Afiyet olsun 🥰 💕.
Zeytinyağlı Zahmetsiz Kış Türlüsü Tanımı Fotoğraflı Yapılışı


