Zeytinyağlı Yaprak Sarma (Salçalı)
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (Salçalı) Tanımı İçin Malzemeler
- 500 gram tokat yaprağı (salamura)
İç harcı;
- 2 orta uzunluk kuru soğan
- 1,5 su bardağı pirinç
- Maydanoz
- 1 yemek kaşığı salça
- 2-3 diş sarımsak
- Karabiber (isteğe bağlı)
- Kırmızı pul biber
- Kekik
- Kimyon
- Kişniş
- Nane
- Tuz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Pişirmek için:
- 1 yemek kaşığı salça
- Üzerini geçecek kadar su
- 1 çay kaşığı limon tuzu
- 1 adet dilimlenmiş limon (ben limon tuzu eklediğim için limon eklemedim)
- Zeytinyağı
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (Salçalı) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle salamura yapraklar 2-3 dakika sıcak suda bekletilir, yıkanır ve süzgece alınır. Lakin ben bu kademeyi hızlandırıp yalnızca su ile iki kat yıkayarak kullandım. 🙂 siz haşlayarak yapın zira bu halde yapınca biraz fazla tuzlu oldu.
- İç harcı için geniş bir kabın içerisine soğanlar rendelenir. İsteyen yemeklik de doğrayabilir. Ben ise en kolay yolu tercih edip rondoda parçaladım :).
- Soğanların üzerine zeytinyağı, yıkanmış pirinç, baharatlar, salça ve tuz eklenir. İç harcın üzerine ince kıyılmış maydanoz da eklenerek karıştırılır. (çiğden bir iç harç olacak) ben buzlukta duran kıyılmış maydanozlarımdan kullandım.
- Yaprağın geniş kısmına iç harçtan koyuyoruz. Rulo üzere iki yanlardan kapatarak sarıyoruz. Bu sürece yaprak bitene kadar devam ediyoruz. Bir bardağın yahut kasenin içinde salçayı koyuyoruz. Üzerine 1 su bardağı kadar su ekleyip karıştırıyoruz. Buradaki maksadımız salçayı incelterek topaklanmasını önlemek olacak.
- Sardığımız yaprakların üzerine salçalı karışımı döküyoruz. Üzerine sarmaların üzerine çıkacak kadar yaklaşık 5-6 su bardağı kadar da sıcak su ek ediyoruz. Limon tuzunu da ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz (üzerine sarmalar dağılmasın diye tencere kapağından biraz küçük ebatta bir kase kapatabilirsiniz. ).
- Sarmalar piştikten sonra üzerine zeytinyağı döküyoruz. İster sıcak ister soğuk olarak servis edebilirsiniz.Afiyet olsun….
Zeytinyağlı Yaprak Sarma (Salçalı) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı











