Zeytinyağlı Yaprak Sarma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı İçin Malzemeler
- 500 gram salamura yaprak (1-2 saat suda bekletilecek)
- 3 büyük soğan
- 3-4 büyük diş sarımsak
- 1 su bardağı sıvı yağ (zeytinyağı)
- 2,5 su bardağı pirinç (ben kırık kullandım )
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı dolmalık karışık baharat
- 1 yemek kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı isot (konulmasa da olur biz bu türlü seviyoruz )
- Pişirmek için su (tencereye nazaran ölçüsü değişir)
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle sarılacak yapraklar salamuraysa, fazla tuzunu yok etmek için bir gün evvelce yaprakları suda bekletirsek daha yeterli oluyor. Vaktiniz yoksa 1-2 saat de olsa kesinlikle soğuk suda bekletin.
- Arada suyunu döküp yine soğuk su ekleyelim ki tuzu azalsın.
- Bir tavaya iç harcımız için yağını ekliyoruz. Yağımıza rondodan geçirilip suyu süzülmüş soğanları ve rendelenmiş sarımsakları ekleyip kavuruyoruz.
- 5-10 dk kadar kavrulan soğanlara salçayı ve baharatları da ekleyip birkaç dk daha bir arada kavuruyoruz.
- Bir süzgeçte pirinçleri yıkayıp beyaz suyu berraklaşana kadar temizliyoruz.
- Kavrulmuş soğanlı harcı ve pirinçleri karıştırıp biraz soğumaya bırakıyoruz.
- Tuzu azalmış yapraklarını süzelim ve iç harçla buluşturup sırasıyla saralım.
- Sardığımız yaprakları tencereye diziyoruz.
- Pişirme esnasında yaprakların üzerini bir parmak geçecek kadar su ek ediyoruz ve kaynadıktan sonra 45 dk kısık ateşte kapağı kapalı formda pişiriyoruz.
- Pişirmek için sarmaların üzerine bir kase yada sarma kapağı kullanırsanız dağılma yaşamazsınız.
- Soğuduktan sonra satmaları ister yoğurtla buluşturun isterseniz de sade bir biçimde afiyetle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun 😋.
Zeytinyağlı Yaprak Sarma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






