Zeytinyağlı Sarma
Zeytinyağlı Sarma Tanımı İçin Malzemeler
- 1.5 su bardağı pirinç
- 3 orta uzunluk soğan
- Yarım su bardağından biraz fazla zeytinyağı
- 3 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 5 tutam kuru nane
- 4 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 demet maydanoz
- 1 kg üzüm yaprağı
Zeytinyağlı Sarma Tanımı Nasıl Yapılır?
- Soğanlarımızı küçük küçük doğrayalım ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar öldürelim. (ben ipli el rondosu kullandım soğanlar için)
- Pirinçlerimizi düzgünce yıkayalım. Beyaz suyu güzelce aksın.
- Soğanların üstüne salçaları ekleyip, salçayı da biraz kavuralım.
- Üstüne pirinci ekleyip, düzgünce karıştıralım.
- Nanemizi ekleyelim (naneyi fazla yahut az tercih ederseniz ölçüyü artırıp azaltabilirsiniz. Ben biraz bol naneli seviyorum)
- Nar ekşisini de ekleyelim (ekşi oranı da size kalmış bir şey ancak emin olun hoş yakışıyor. Limona gereksinim kalmıyor)
- Maydanozu da en son ekleyip, biraz karıştırdıktan sonra ocaktan alalım.
- Üzüm yapraklarını ben haşlanmış bir biçimde alıyorum suda biraz bekletip sarma sürecine geçiyorum. Yaprak genelde tuzlu olduğu için iç harcına tuz koymuyorum. Siz kendi yaprak durumunuza nazaran tuz ekleyebilirsiniz.
- Yaprağın içine harçtan azıcık koyup uzunlamasına içine yayalım ve yaprağın üst tarafında kalan kısımları koparıp kenarlarını içe katlayarak sıkıca saralım.
- Ben yaklaşık 1 kg yaprak kullanıyorum. Ancak tabi bu yaprakların büyük küçüklüğü ile değişebilecek bir durum.
- Üzüm yapraklarının saplarından kalın olanlardan 15-20 tane ayıralım. Ayrıyeten sarılamayacak derecede yahut büyük yapraklardan tencere tabanına sarmak için saklayalım.
- Tencerenin tabanına sarmalar yapışmasın diye yaprakları saralım.
- Sardığımız sarmaları dizelim ve ortalara saplardan atalım.
- En üstüne tabak koyalım. Tabağı biraz geçecek kadar su koyalım ve ocağa alalım. Ben düdüklü kullanmıyorum. Ocakta bazen 1. 5 saat kadar pişiriyorum. Denetimli pişirelim yaprak sertliğine bağlı pişme müddeti.
- Eğer pişirme mühletini kısaltmak isterseniz. 1 şişe maden suyu koyduğunuzda daha çabuk pişiyor.
- Pişirme mühleti boyunca suyunu denetim edelim. Yaprak hala sertse tekrar su eklemeniz gerekebilir. Piştiğinde en son suyunu çekene kadar ocakta tutalım.
- 1 gün dolapta dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebiliriz 🙂
Zeytinyağlı Sarma Tanımı Fotoğraflı Yapılışı








