Zeytinyağlı Nefis Lahana Sarması ( Maraş Usulü)
Zeytinyağlı Nefis Lahana Sarması ( Maraş Usulü) Tanımı İçin Malzemeler
- 1 adet orta uzunluk beyaz lahana
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3 su bardağı pirinç
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) yemek kaşığı pilavlık bulgur
- 2 adet büyük uzunluk soğan (rondodan geçirilmiş)
- 3 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tutam doğranmış maydanoz
- 1 tutam doğranmış dereotu isteğe göre
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı reyhan
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 su bardağı sıcak su
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yeterince sıcak su
- 1 çay bardağı zeytinyağı
Zeytinyağlı Nefis Lahana Sarması ( Maraş Usulü) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Lahananın kök kısmı kesilerek çıkartılır. Yaprakları bütün olarak ayıralım, lahana yaprakları yumuşayıncaya kadar haşlayalım (yaklaşık 2-3 dakika) haşlanan yapraklar süzgece alalım.
- İç harcımız için, uygun bir karıştırma kabına pirinç, soğan, salça, maydanoz, zeytinyağı, tuz, nar ekşisi ve baharatlarımızı alınarak yeterlice karıştırılalım.
- Tencerenin alt kısmına yaprakların orta sert kısımlarındaki kesilerek alalım ve artan lahana modüllerinden bir ölçü serilip üzerine sarmalar dizelim tabanına tutma olayını engellemek için.
- Sert kısımları hariçinde yaprakların uygun boyutlarda keselim. Yapraklara gereğince iç harcı ( bir çay kaşığı kadar) koyarak saralım.
- Sosu için, uygun bir kapta 1 yemek kaşığı domates salçası 1 su bardağı sıcak suda eritilir.
- Hazırladığımız sosumuzu sarmaların üzerine dökülelim. Tencereye, sarmaların üzerini kapatacak kadar sıcak su ve 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyelim.
- Kaynarken sarmalarımızın dağılmaması için sarma taşı koyalım. Hazırladığımız sosumuzu sarmaların üzerine dökülelim. Tencereye, sarmaların üzerini kapatacak kadar sıcak su ve 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyelim. Koyalım ve tencerenin kapağı kapatılalım.
- Ocağan orta kısmında kaynamaya bırakalım kaynayamaya başlayınca da kısık ateşe alalım pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim(yaklaşık 45 dakika) afiyet olsun. 😋.
Zeytinyağlı Nefis Lahana Sarması ( Maraş Usulü) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



















