Yumuşacık Sütlü Ekmek

Yumuşacık Sütlü Ekmek Tanımı İçin Malzemeler
- 120g tangzhong(120g süt 20g un)
- 7g kuru maya
- 50 gram şeker
- 120 ml ılık süt
- 330 gram un (normal un kullanabilirsiniz)
- 60 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 5-6 gram tuz
Yumuşacık Sütlü Ekmek Tanımı Nasıl Yapılır?
- Tangzhong hazırlamak:120 gram sütü 20 gram unla karıştırarak küçük bir tencerede kısık ateşte karıştırarak pişirin. Kıvamı yoğunlaşıp, bir kremaya benzediğinde ocaktan alın ve soğumaya bırakın.
- Mayanın aktivasyonu:7 gram kuru mayayı 120 ml ılık süt ve 50 gram şekerle karıştırın. 5 dakika bekleyin, mayanın aktive olması için kabarması gerekir.
- Hamur yapmak:Büyük bir kaba 330 gram unu ve tuzu koyun. Akabinde aktive olan maya karışımını ve soğuyan tangzhong’u ekleyin. Karıştırarak yoğurmaya başlayın. Yavaşça 60 gram tereyağını ekleyin ve hamur elastik, pürüzsüz ve yumuşak olana kadar yoğurun (yaklaşık 10-15 dakika).
- İlk mayalanma:Hamurun üstünü nemli bir bezle örterek yaklaşık 1 ila 1,5 saat boyunca mayalanmaya bırakın, hamur iki katına çıkmalıdır.
- Şekil verme:Hamuru yavaşça havasını alacak formda yoğurun, akabinde dilediğiniz biçimi verin. Ben 7 tane 100gramlik ekmek yaptım.
- İkinci mayalanma:Hamurun üzerini tekrar örterek 45-60 dakika kadar mayalanmaya bırakın, hamur güzel bir halde kabarmalıdır.
- Fırını 180-190°c’ye (alt-üst ayarda) evvelden ısıtın. Ekmekleri yaklaşık 24-25 dakika pişirin, üzeri altın rengi alana kadar pişmesi gerekir.
- Fırından çıkan sıcak ekmeğin üstüne çabucak eritilmiş tereyağı sürün, böylelikle ekmek yumuşar ve parlak bir görünüm kazanır.
Afiyet olsun! bu sütlü ekmek, bilhassa kahvaltılar için kusursuz bir seçenek.
Yumuşacık Sütlü Ekmek Tanımı Fotoğraflı Yapılışı
