Su Böreği Erzurum Usulü
Su Böreği Erzurum Yordamı Tanımı İçin Malzemeler
- 14 adet yumurta
- Yarım çay bardağı su
- 1 yemek kaşığı tuz
- 7 su bardağı un(kontrollü eklemeyi unutmayın)
Haşlamak için;
- 1 tencere kaynamış su
- 1 tatlı kaşığı tuz
Şoklamak için;
- 1 tencere soğuk su
Aralarına sürmek için;
- 400 gram eritilip ılıtılmış tereyağı
İç harcı için;
- Peynir
- Maydanoz (dilerseniz kıymalı da yapabilirsiniz)
Su Böreği Erzurum Adabı Tanımı Nasıl Yapılır?
- Yumurtalarımızı kıralım içine tuz atalım, karıştıralım daha sonra yarım çay bardağı su ve denetimli olarak unu ekleyip, yumuşak bir hamur elde edelim elde ettiğimiz hamurlardan yaklaşık 24 beze çıkıyor.
- Hamurumuzdan küçük bezeler kopartalım ve bir leğene koyalım üzerine kapatalım.
- Yaklaşık 24 adet bezeyi tek tek unlayarak açalım bu esnada un koymaktan kaçınmayın hamurumuz baklava yufkasından biraz kalın mantı yufkasından ince olacak biçimde büyüterek açalım ve bir kenarda hepsini bekletelim bu ortada üzerlerine pak bez örtmeyi unutmayalım hamurumuz kurursa haşlanırken kırılır.
- Bu esnada büyük bir tencereye su ve tuz atıp kaynamaya bırakalım öbür yandan da bileğinin içine soğuk su koyalım tereyağımız da eritip bir kenarda bekletelim açtığımız bezelerden bir adedini yağladığımız tepsiye haşlamadan koyalım.
- Kaynayan suyun içine teker teker açtığımız bezeleri atıp çabucak süzgeç yardımıyla çıkartıp, soğuk suya atalım soğuk suya attığımız yufkamızı el yardımıyla fazla suyunu akıtıp tepsiye dizelim.
- Bir buçuk yemek kaşığı tereyağı yufkamızın üstüne dökelim sonra başka yufkalarımızı tek tek haşlayalım bu formda 6 tane yufka haşlayıp, bir buçuk yemek kaşığı tereyağı ile her katını yağladıktan sonra peynirli maydanozlu harcımızı dökelim.
- Diğer yufkaları da haşlayıp 6 tane de üstü olacak biçimde her birine tereyağı döküp tekrardan peynirli harcımızın üstünü kapatalım, 5 yufkamızı bu biçimde yapalım.
- Son bir yufka yani 6 yufkayı haşlamadan direkt tepsimizin üzerine serelim yeniden tereyağı ile her yerini yağlayıp bıçakla birkaç delik açıp, evvelden ısıttığımız 180 derecelik fırında fanlı olarak yaklaşık 30 dakika pişirelim.
- Pişen su böreklerimizi biraz soğuması için bekletelim ve dilimlere ayırıp servis edelim, öteki tepsiyi de birebir biçimde yapalım bu biçimde tanımıma uyarsanız çok hoş bir su böreği yapmış olursunuz.
Su Böreği Erzurum Tarzı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı











