Su Böreği

Su Böreği Tanımı İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 6 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt yada yoğurt
  • Aldığı kadar un
  • Tuz

İç gereci için:

  • Yaklaşık 400 gram yağsız ya da az yağlı peynir
  • Maydanoz (isteğe bağlı)

Ara katları için:

  • Yaklaşık 400 gram tereyağı ve sıvı yağ karışımı

Pişirmek için:

  • Bir tencere kaynamış su
  • Bir kapta soğuk su
  • Tuz

Su Böreği Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Hamur materyallerini bir kaba alarak yoğuruyoruz. Hamurun kıvamı kulak göğsünden daha sert bir kıvamda olacak. Çok sert olması hamuru açmanızı zorlaştırır. Unu bu kıvamı ayarlayana kadar göz kararı katabilirsiniz. Hamuru 20 dk dinlendirmeniz daha rahat açmanızı sağlar. Bu ölçülerde 15 beze hamur çıktı. Olağanda 12 beze ülküdür, bu sebeple ölçüler biraz azaltılabilir.
  2. İç harcına bilhassa yağlı olmayan bir peynir kullanmanız gerekir. Biz marketlerde satılan kutu peynirle, haricen satın aldığımız köy peynirini karıştırıp kullandık. Tüm iç harç gereçleri bir kapta karıştırılır.
  3. Hamur bezeleri tek tek açılıp, bir bez üzerine konulur, bütün bezeler açılana kadar burada açılanlar üst üste konularak, üstü bezle kapalı halde bekletilir.
  4. Bu ortada büyük bir tencereye su ve yaklaşık bir avuç tuz katılarak kaynamaya bırakılır. Kaynayınca altı kısılır. Yeniden farklı bir yerde büyük kaba soğuk su ve tuz konulur. Ayrıyeten tereyağı ve sıvı yağ bir tavaya konularak yağ hafif kızaracak halde eritilir.
  5. Bezelerin hepsi açıldıktan sonra, tek tek evvel sıcak suya konularak 2-3 dk pişirilir ve çabucak soğuk su kabına konulur, buradan da alınıp kevgire serilerek suyu akıtılır.
  6. Sonra büyük bir tepsinin altı yağlanır, en alta pişmemiş çiğ hamur serilir, daha sonra suda pişen hamurlar tek tek bu etaplardan geçirilerek üst üste konulur. Her orta katmana yağ sürülür.
  7. Yarıya gelindiğinde iç harç materyali dökülür ve tekrar öbür katlar serilmeye devam edilir. Örneğin 12 bezenin, 2 si çiğ olarak en alt ve en üst kata konulur, kalan 10 bezenin 5 tanesi konulduktan sonra iç gereç dökülür.
  8. Bütün hamurlar kat kat serildikten sonra en üste çiğ hamur serilir. Kalan yağ üstüne sürülür. İster ocakta ister fırında 180 derecede pişirilir.

Su Böreği Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Protein Ekmeği
Fırında Kaburga
Tavuk Göğsü Tatlısı
Patatesli Kalem Böreği
Köstebek Pasta
Fırın Sütlaç
Hdabla | © 2025 |