Soslu Yaprak Sarma (Adana Usulü)

Soslu Yaprak Sarma (Adana Usulü) Tanımı İçin Malzemeler

  • Yaprak

İç harcı için ;

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı bulgur
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 dolu yemek kaşığı biber salçası
  • 1 su bardağı yağ
  • 3 orta uzunluk soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı domates sosu
  • Bir tutam dereotu
  • Bir tutam maydanoz
  • 3-4 adet küçük limon tuzu
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Nane
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Toz biber
  • Kekik
  • Çok az cajun baharatı
  • Tuz 2 çay kaşığı

Sosu için

  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet limon
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 5-6 diş sarımsak rendesi

Pişirmek için;

  • Sıcak su
  • Et bulyon ( kullanmıyorsanız donmuş et suyu da olabilir )

Soslu Yaprak Sarma (Adana Usulü) Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle yaprağınız salamuraysa bidondan çıkarıp su içerisine koyup tuzunu atması için 1-2 saat en az bekletiyoruz. (bir gece evvelce de ıslatabilirsiniz).
  2. İç harcı için 1 su bardağı sıvı yağ tavaya alınıp düzgünce kızgın olunca içine rondodan geçirilmiş soğan ve sarımsak atılır hafif kızartılır.
  3. Üzerine 4-5 yemek kaşığı domates rendesi yahut sosu ek edilir.
  4. Salçalar, baharatlar, tuz eklenir karıştırılır.
  5. Yıkanmış pirinç ve bulgur ek edilir karıştırılır üzerine 1 çay bardağında eritilmiş limon tuzu eklenir.
  6. Doğranmış dereotu ve maydanoz eklenir.
  7. Bi sefer karıştırır altı kapatılır kapağı örtüp dinlenmeye bırakılır. (yarım saat – bir saat) (pilav üzere pişirmiyoruz çiğken karıştırıp kapatıyoruz kendi demleniyor).
  8. Sos materyalleri hepsini küçük bi sos tavasına koyup ocağa alıyoruz altını açıp karıştırıp salçaları eritiyoruz kaynayınca kapatıyoruz (ne çok sıvı ne çok koyu bir kıvam olacak).
  9. Tuzu çıkan yaprakları süzüp sarmaya başlıyoruz iç harcından koyup kapatıyoruz tencereye dizerken evvel alt katına sostan döküyoruz yaprağın saplarını koyup üstüne yırtık yaprak varsa onları koyup alt tabanı kapatıyoruz üstüne az bi şey sostan döküp sarmaları yatay bir formda dizmeye başlıyoruz her kat çıktıkça sarmaların üstüne bir kepçe kadar sos döküp o denli çıkıyoruz.
  10. Üzerine dolma taşı koyup sıcak suda bulyon eritip üzerine döküyoruz dolma taşı 1 parmak geçecek kadar sıcak su ekliyoruz (bulyon tuzlu olduğu için ben tuz atmıyorum suyuna).
  11. Kaynayınca ocağın altını kısıp 1 saat 10 dakika kadar çok kısık ateşte pişiriyoruz. Kapatınca dinlendirip dolma taşını alıp kapağı kapatıp biraz daha dinlendirip servis edebilirsiniz.
  12. Şimdiden afiyet olsun. Her yaptığımda en az 1-2 kişi tanım soruyor o kadar lezzetli sosunda limon olduğu için ekşi ayarı çok âlâ oluyor :).

Soslu Yaprak Sarma (Adana Usulü) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Hindistan Cevizli Şerbetli Kurabiye
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Gebeler İçin Bebeğe Kilo Aldırıcı Salata
Ekşili Kabak (Maraş Usulü) Et kabağı
Cevizli Kivili Lokum
Fırında Un Kavurması
Fırında Susamlı Brüksel Lahanası
Anneanne Usulü Patates Kızartması
Hdabla | © 2024 |

WhatsApp Toplu Mesaj Gönderme Botu + Google Maps Botu + WhatsApp Otomatik Cevap Botu grandpashabet betturkey betturkey matadorbet onwin norabahis ligobet hostes betnano bahis siteleri aresbet betgar betgar holiganbet