Soğuk Baklava (Dikdörtgen Borcam)
Soğuk Baklava (Dikdörtgen Borcam) Tanımı İçin Malzemeler
- 800 gr baklavalık yufka
- 150 gr tereyağı
- 1 çay bardağından bir parmak eksik sıvıyağ
Şerbeti için;
- 3 su bardağından iki parmak eksik şeker
- 1,5 su bardağından iki parmak eksik su
- 4,5 su bardağı süt ( bol sütlü seviyorsanız bu tanımı yapabilirsiniz fakat sütü belirli olmasına diyorsanız 4 su bardağı kullanın)
Arası için;
- Biraz çekilmiş ceviz ( siz istediğinizi kullanabilirsiniz ben ceviz kullandım)
Üzeri için;
- 4 yemek kaşığı kakao
- 3 yemek kaşığı pudra şekeri ( ben pudra şekeri kullandım, süt tozunuz varsa onu da kullanabilirsiniz.)
Soğuk Baklava (Dikdörtgen Borcam) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle şerbetimizi yapalım. Şeker ile suyu bir tencereye alıp eritelim. Şerbetimiz 5 dk kaynadıktan sonra ocaktan alalım. Şerbetimizi soğumaya bırakalım.
- Daha sonra tereyağımızı bir kaba alıp eritelim. Tereyağımız erirken üstündeki köpükleri bir kaşık yardımı ile alalım. Daha sonra tereyağımızı ocaktan indirip üzerine sıvı yağımızı dökelim, karıştıralım.
- Yufkalarımızı istediğimiz borcam biçiminde keselim( borcamı aykırı çevirip yufkanın üzerine koyun ve etrafından kesin) borcamın içini yaptığımız tereyağından sürelim ve üzerine yufka koyalım ( ben yufkaları ikişerli koyup yağladım siz de bu biçimde yapabilirsiniz).
- Yufkalarımızın yarısını bu biçimde 👆🏻 borcamımıza koyalım.
- Daha sonra iç harcına geçelim. En son yufkamızın üzerini yağlayıp cevizlerimizi yufka görülmeyecek biçimde serpelim.
- Sonrasında ise yufkalarımız bitene kadar süreci devam ettirelim.
- Yufkalarımız bittiğinde fırınımızı fansız ayarda 170°c de ısıtalım. Baklavamızı dilimleyelim ve ısınan fırınımıza yollayalım.
- Baklavamızı 170°c de alt üst olacak biçimde üstü nar üzere kızarana kadar pişirelim ( benim baklavam 1,5 saatte pişti. Pişme mühleti fırına nazaran değişebilir).
- Pişen baklavamızı 10 dk birinci sıcaklığının çıkmasını bekleyelim ve bu ortada da şerbetimize 4,5 su bardağı sütümüzü ekleyelim ve karıştıralım.
- İlk sıcaklığı çıkan baklavamızın üzerine şerbetimizi dökelim ve çekmesini bekleyelim.
- Şerbetimiz çektikten sonra üzerine kakao ile pudra şekerini elek yardımı ile serpelim ve dinlenmeye bırakalım.
- İşte soğuk baklavamız hazır. Herkese afiyet olsun.
Soğuk Baklava (Dikdörtgen Borcam) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı






