Soğuk Baklava
Soğuk Baklava Tanımı İçin Malzemeler
- 800 gram baklavalık yufka
- İri kıyılmış antep fıstığı
- 200 gram tereyağ
- 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti için;
- 1 su bardağı su
- 2 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı süt
Üzeri için;
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 60 gram sütlü çikolata
Soğuk Baklava Tanımı Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şerbetimizi hazırlayalım. Uygun bir tencereye su ve şekeri kaynamaya bırakalım. 5 dk kaynadıktan sonra şerbetimizi ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
- Uygun bir tavada yahut tencerede tereyağını eritelim. Bir kaşık yardımıyla üste çıkan köpükleri alalım. Çay bardağından biraz eksik sıvı yağ ile karıştıralım.
- Baklavalık yufkalarımızı kullanacağımız tepsi yahut borcama uygun keselim. (küçük modüllerin bir kısmını orta katlarda kullandım bir kısmını cevizli burma baklava için kullandım. ) yufkalarımız çabuk kuruyacağı için pak bir bez ile üstünü örtelim.
- Tepsimize bir kaşık yağ karışımından dökelim ve fırça ile her yerine gelecek halde sürelim.
- Yufkalarımızın yarısını her 2 katta bir yağ karışımından sürerek tepsimize yerleştirelim. İri kıyılmış antep fıstığını serpiştirelim.
- Bu evredeyken fırınımızı 170 derece fansız ayarda çalıştıralım ısınmaya bırakalım.
- Yufkalarımızın öteki yarısını yeniden her 2 katta bir yağ sürerek yerleştirelim. Tüm yufkalar yerleştirildikten sonra tekrar yağ karışımından sürelim ve dilediğim boyutta baklavamızı dilimleyelim.
- Önceden ısıttığımız fırında 50 dakika alt üst kızarana kadar pişirelim. (bazı fırınlarda büsbütün kızarması 1 saati bulabilir. ).
- Baklavamız kızardıktan sonra fırından alalım, soğuması için 10 dk bekleyelim. Bu sırada soğuyan şerbetimize sütü ek edelim ve karıştıralım.
- Şerbetimizi baklavamızın her yerine gelecek dökelim. En az 1 saat dinlenmeye bırakalım.
- Soğuyan baklavamıza süzgeç yardımı ile kakao ve pudra şekerini karıştırarak gezdirelim. Son olarak ince rendelenmiş sütlü çikolatayı gezdirelim. Deneyecek olanlara afiyet olsun. 🌸.
Soğuk Baklava Tanımı Fotoğraflı Yapılışı












