Şerit Poğaça
Şerit Poğaça Tanımı İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 3 bardak süt
- 3 bardak ılık su
- 5 yemek kaşığı yoğurt (ben mesken yoğurdu kullanıyorum)
- 5 yemek kaşığı toz şeker (çok şekerli isteyen 6 da yapabilir)
- 2 yemek kaşığı tuz
- 2 su bardağı sıvı yağ
- 2 paket toz maya (büyük paketiniz varsa 2 yemek kaşığı toz maya bırakın)
- 4 adet yumurta (2 adedinin sarısını üzerine vurmak için ayıralım)
- 5 yemek kaşığı maden suyu (eklemek zarurî değildir)
- 3 yemek kaşığı sirke (hangi sirke olacağı fark etmez)
- Aldığı kadar un
İç harcı için;
- Peynir (isteğe nazaran farklı harçlar da bırakabilirsiniz)
Üzeri için;
- Yetecek kadar yumurta sarısı ve susam
Şerit Poğaça Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle un haricinde ki tüm materyallerimizi derin bir kaba alalım, elimizle karıştıralım. Akabinde unu denetimli halde ekleyelim. Yoğuralım.
- Hamurumuz kulak göğsü kıvamında ele yapışmayacak biçimde olduğunda yoğurma sürecini bırakalım.
- Kıvam alan hamurumuzu üzeri kapalı olacak formda (ben pak poşet yahut streç yardımıyla kapatıyorum) kapatalım.
- Ardından kabımızın etrafını ve üzerini kapatacak formda bir bez yardımıyla kapatalım. 2-3 saat aralıkla hamurumuz kabarıp mayalanacaktır.
- Benim hamurum kabın üzerine taşacak formda çok mayalanıyor.
- Kabaran hamurumuzu pak yüzeyimize alıp istediğimiz boyutta yuvarlaklar yapalım.
- Şekilde göstereceğim resme bakarak sürece devam edebilirsiniz.
- Tepsiye dizdiğimiz poğaçalarımızı 10 dakika kadar üzeri bez ile kapalı olacak biçimde tepside mayalandıralım.
- Ardından üst alt ayarı açık olan evvelce ısıtılmış 180 derece fırına bırakalım.
- Fırının pişirme müddetine nazaran değişiklik gösterebilir. Ben 15-20 dakika sonra poğaçaları fırından çıkartıyorum. Ben 3-4 tepsi olacak biçimde çıkartıyorum. Kestirimi 48-50 adet ortası çıkıyor.
Afiyet olsun 🩷
Şerit Poğaça Tanımı Fotoğraflı Yapılışı










