Poğaça
Poğaça Tanımı İçin Malzemeler
- 100 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
- 1 tane yumurta (sarısı üzerine beyazı hamuruna)
- 1 çay bardağı yoğurt
- 2 tatlı kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 3,5 su bardağı un
İçi için;
- 200 gram beyaz peynir
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
- Susam
- Çörekotu
Poğaça Tanımı Nasıl Yapılır?
- Mayasız kıyır poğaça için; öncelikle oda sıcaklığındaki tereyağı, sıvı yağ, yumurta akı, yoğurt, sirke, toz şeker ve tuzu yoğurma kabına alıp krema kıvamına gelinceye kadar karıştıralım.
- Ardından kabartma tozu ve kullanacağımız unun birazını ekleyip hamuru yoğurmaya başlayalım. Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim.
- Toparladığımız hamuru tezgaha alıp 20 eşit modüle keselim. Daha kolay olması için hamuru evvel 4 kesime, akabinde her bir parçayı da 5 modüle kesebilirsiniz.
- Kestiğimiz hamurları tek tek elimizle yuvarlayarak beze haline getirelim.
- Daha sonra bezeleri elimizle biraz genişletip bir kenarına ezilmiş beyaz peynirden yerleştirelim.
- Hamuru ‘d’ biçiminde kapatarak poğaça biçimini verelim. Uçlarına sıkıca bastıralım ki birbirlerine yapışsın ve pişerken açılmasınlar.
- Diğer bezeleri de birebir formda açıp içerisini peynirle doldurup form verelim.
- Tüm hamuru şekillendirdikten sonra poğaçalarımızı pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine dizip üzerlerine ayırdığımız yumurta sarısını sürelim.
- Son olarak susam ve çörek otu serpiştirdiğimiz poğaçaları evvelden ısıttığımız 190 °c fırında, alt üst fansız ayarda 25 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda güzelce kızaran kıyır kıyır nefis poğaçalarımız artık servise hazır. Afiyet olsun!.
Poğaça Tanımı Fotoğraflı Yapılışı







