Piliç Topkapı

Piliç Topkapı Tanımı İçin Malzemeler
- 5 adet kalçalı tavuk but (kasapta kemiklerinden ayrılmış olacak)
Tavuğu soslamak için:
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
İç pilavı için:
- 1 su bardağı pirinç
- 1 adet orta uzunluk kuru soğan
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 dolu yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 1 dolu tatlı kaşığı kuş üzümü
- 1 çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
En son fırına verirken tavukların üzerine dökülecek sos:
- 1,5 su bardağı su
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay kaşığı tuz
Piliç Topkapı Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kemiklerinden ayrılmış kalça butlar 1 gün öncesinden soslanır. Vaktiniz yoksa öncesinde yapsanız da olur.
- Bunun için zeytinyağı, toz kırmızı biber, karabiber ve tuz bir kapta düzgünce karıştırılır ve tavuklara bu sos güzelce yedirilir.
- Önce iç pilavı hazırlanır ve pişirilir.
- Pirinçler evvelden 15 dk ılık suda bekletilir.
- Pilavı için tereyağı ve sıvı yağ tencereye alınır.
- Soğanlar küçük küçük doğranır ve tencereye alınarak kavrulur.
- Bu sırada dolmalık fıstık da eklenir ve soğan ile birlikte kavrulur.
- Soğanlar uygunca kavrulduktan sonra pirinç atılır ve en az 5 dk kavrulur.
- Üzerine kuş üzümü ve baharatları eklenir tekrar kavrulur.
- 1 su bardağı su eklenir ve pişmeye bırakılır.
- Tam pişmemesi gerekiyor zira fırında da pişecek.
- Pilav pişince soslanmış kalça bütdan bir tane alınır ve çukur bir kase ye büt koyulur.
- İçine yaklaşık 3 yemek kaşığı iç pilav doldurulur ve tavuğun sarkan paracaları ile kase kapatılır.
- Kasede tavuk zıt çevrilir ve fırına girecek borcam yada tepsiye tavuk koyulur.
- Bu biçimde tüm butlar doldurulur ve bircama aykırı çevrilir.
- Tüm tavuklar bittikten sonra fırına girmeden evvel sos hazırlanır.
- Salça, su, yağ ve tuz güzelce karıştırılır ve tavukların üzerine dökülür.
- Hazırlanan borcam yada tepsinin üzeri yağlı kağıt ile yeterlice örtülür.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında birinci yarım saat tavukların üstü yağlı kağıt ile kapalı pişirilir.
- Daha sonra yağlı kağıt çıkarılır ve tavukların üzeri açık formda kızarana kadar pişirilir ben yaklaşık yarım saat pişirdim lakin pişirme müddeti fırından fırına değişiklik gösterebilir.
Afiyet olsun 🌷.
Piliç Topkapı Tanımı Fotoğraflı Yapılışı












