Orjinal Tarifiyle Taş Kadayıf
Orjinal Tanımıyla Taş Kadayıf İçin Malzemeler
- 3 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 2 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- 2 yemek kaşığı şeker
- 1 çay kaşığı tuz ve kabartma tozu ve karbonat
- 1 tatlı kaşığı maya
- 4 su bardağı ılık su
Şerbeti için;
- 4,5 su bardağı su
- 4,5 su bardağı şeker
Kızartmak için;
- Sıvıyağ
Orjinal Tanımıyla Taş Kadayıf Nasıl Yapılır?
- İlk olarak şerbeti hazırlıyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
- Hiç kaşık değdirmeden şekerin büsbütün erimesini bekliyoruz.
- Sonra altı kısık 5 dk daha kaynatıp altını kapatıyoruz ve kenarı alıyoruz.
- Kuru materyallerin hepsini derin bir kabın içerisine alıyoruz ve güzelce karıştırıyoruz.
- Ardından ılık suyu yavaş yavaş ekliyoruz.
- Kıvamı akışkan olması gerekiyor. (unla alakalı olarak kıvamı değişkenlik gösterebilir) krepten biraz daha akışkan bir hamur elde ediyoruz.
- Sonrasında hamuru yalnızca 15 dk dinlendirmeye alıyoruz.
- Tavayı ocağa alıyoruz ve ateşini orta düzeyde tutuyoruz.
- Tava ısınınca hamurdan (avuç içimiz büyüklüğünde) tavaya döküyoruz.
- Sadece altta kalan kısmını pişiriyoruz. Öteki kısmını pişirmiyoruz.
- Tüm hamur bitene kadar bu halde kadayıf hamurlarını pişiriyoruz.
- Hamurun ortasına istediğiniz iç harçtan ekleyebilirsiniz. Ben ceviz kırığı tercih ettim ve hamurun ortasına ceviz kırıklarından ekleyip yarım ay halinde kapattım.
- Hamuru birleştirdiğimiz yerlerden parmak uçlarımızla sıkıyoruz ki açılmasınlar.
- İçerisine sıvı yağ eklediğimiz tencereye kadayıflarımızı tek tek alıp kızartıyoruz.
- Önlü artlı güzelce kızartıyoruz.
- Kızaran kadayıfları yağın içinden alıp direk şerbetin içerisine bırakıyoruz.
- Bir sonraki kadayıflar pişene kadar içinde bırakıyoruz.
- Tüm kadayıflar bitene kadar birebir süreci yapıyoruz.
- Dışı çıtır içi yumuşacık taş kadayıflarımız hazır ve deneyen herkese şimdiden afiyet olsun.
Orjinal Tanımıyla Taş Kadayıf Fotoğraflı Yapılışı














