Nefis Tavuk Butlu Topalak
Nefis Tavuk Butlu Topalak Tanımı İçin Malzemeler
Topalağın materyalleri:
- 1 su bardağı ince bulgur
- 1 çay bardağı irmik
- 1 çay bardağı un
- 1 yemek kaşığı salça
- Tuz
- Karabiber
- Kimyon
- Kırmızı toz biber
- Kurutulmuş nane
Salçalı sosu için:
- 1 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 1 yemek kaşığı salça
Tavuk budunu haşlamak için:
- 4-5 su bardağı tavuk su
- 1 adet tavuk budu
Nefis Tavuk Butlu Topalak Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle uygun bir tavaya tavuk budunu alalım. Üzerini geçecek kadar su ek edelim ve tavuk budunu pişene kadar haşlayalım.
- Diğer taraftan, bulguru ve irmiği sıcak su ile ıslatalım ve yaklaşık 20 dakika kadar bulgur şişene kadar bekletelim.
- Un, salça, tuz ve baharatları ekleyelim ve güzelce yoğuralım.
- Hamurdan küçük kesimler koparılarak yuvarlayalım. Yaptığımız topalakları unlanmış bir tepsiye ek edelim. (görseldeki üzere ).
- Haşlanmış tavuk budunu uygun bir tabağa alalım ve soğumaya bırakalım. Soğumuş olan tavuk budunu ince ince didelim. Kenarda bekletelim.
- Uygun bir tavaya tereyağını ve sıvı yağı alalım kızgın yağın üzerine salçayı ek edelim kokusu çıkana kadar kavuralım.
- İnce ince didilmiş tavuk budunu tavaya alalım kaşık yardımı ile karıştıralım. Kaynar tavuk suyunu ek edelim ve tekrar kaynamaya bırakalım. 1 diş sarımsağı ezelim ek edelim.
- Kaynayan suya yaptığımız topalakları ek edelim kısık ateşte topalaklar yumuşayıncaya kadar pişmeye bırakalım. Tuzunu denetim edelim, damak tadınıza nazaran tuzunu, karabiberi ve pul biberi ek edebilirsiniz.
- Pişmiş olan topalağın altını kapatalım bir 10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. Sıcak servis yapalım.
Not: Servis yaparken dileğe nazaran isteyen limon suyu kullana bilir. Tuz ve baharatlar gerekirse servis anı tekrar kullana bilirsiniz. Sıcak servis yapalım. Afiyet olsun.
Nefis Tavuk Butlu Topalak Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

















