Köfteli Şehriyeli Yoğurt Çorbası

Köfteli Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tanımı İçin Malzemeler
Köftesi için;
- 150 gram kıyma
- Çeyrek kuru soğan
- 1 kaşık galete unu
- 1 silme çay kaşığı tuz
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Yarım çay kaşığı tatlı toz biber
- 1 yumurta akı ( sarısı çorbanın terbiyesine kullanılacak)
- 2 kaşık sıvı yağ ( kızartmak için)
Çorba materyalleri;
- Yarım su bardağı arpa şehriye
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 kase yoğurt (250 gr)
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 6 su bardağı sıcak su
Üzeri için;
- Kuru nane
- 1 yemek kaşığı tereyağ
Köfteli Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle misket köfteleri hazırlayarak başlayalım, çukur bir kaba köfte materyallerin hepsini koyup yoğuralım, minik misket büyüklüğünde köftelerin halini verelim .
- Yanmaz yapışmaz bir tavaya sıvı yağı döküp ısıtalım ve misket köfteleri orta ateşte daima çevirerek kızartalım, hafif renginin kızarması kâfi, ocağın altını kapatalım pişen köfteleri tavada bir mühlet bekletelim.
- Çorba yapacağınız çukur bir tencereyi ocağa alıp, yarım çay bardağı sıvı yağı döküp ısıtalım ve arpa şehriyeleri ısınan yağa ekleyip daima karıştırarak kavuralım fazla yakmadan rengi açık olmayacak halde koyu kahve oluncaya dek karıştıralım ve hoş renk alınca sıcak suyu tencereye dökelim, kapağını kapatıp 5-8 dakika kadar kısık ateşte kaynasın.
- Kaynarken çorbanın terbiyesini çukur geniş bir kaseye hazırlıyoruz yoğurdu, unu ve yumurta sarısını kaseye koyalım ve güzelce çırpalım, tamperleme süreci yapacağız yani yoğurtlu karışımın üzerine tencerede kaynamakta olan şehriyeli kaynar sudan bir kepçe su alıp, kasedeki yoğurtlu karışıma yavaşça ekliyoruz.
- Bu formda yavaşça iki kepçe su ekleyip yoğurtlu karışımı kasede yavaşça karıştırıp ılıştıralım ki çorbamız kesilmesin, ılıttığımız karışımı tencereye yavaş yavaş aktaralım, çorbayı bu noktada güzelce çırpıcı ile süratlice çırparcasına süratli formda karıştıralım.
- Beklemede olan tavada ki köfteleri ocağa alalım bir kaşık tereyağ ekleyip ısıtalım ve bir tatlı kaşığı kuru naneyi ekleyip karıştıralım köftelerle naneler birbirine karışsın ve bu köfteleri tencerede kaynayan çorbamıza dikkatlice dökelim.
- 5 dakika daha kısık ateşte kaynatalım uygunca özleşsin ve ocağın altını kapatalım, isteğe nazaran servis ederken küçük bir cezvede yarım kaşık tereyağ eritip üzerine az zeytinyağ ve 2 çay kaşığı tatlı toz biber ısıtıp bir kaç damla kasede çorba üzerine gezdirebilirsiniz, afiyetle:).
Köfteli Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tanımı Fotoğraflı Yapılışı













