Köfteli İskender
Köfteli İskender Tanımı İçin Malzemeler
Köfte için;
- 1 kg dana döş kıyma orta yağlı
- 2 diş ezilmiş sarımsak
- 1 adet orta uzunluk rendelenmiş ve suyu sıkılmış kuru soğan
- 1 tutam ince kırılmış maydanoz
- 1 çay bardağı galeta unu
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- 12 gram (1 tatlı kaşığı) tuz
- 12 gram (1 yemek kaşığı) köfte baharatı
- 6 gram ( 1 tatlı kaşığı) pul biber
Sosu için;
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet ikiye parçalanmış kuru soğan
- 200-250 gram (10-12 yemek kaşığı) domates salçası
- 2 tatlı kaşığı (15 gram) tuz
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 2 tatlı kaşığı kimyon
- 2-3 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı ketçap
- 2 adet rendelemiş domates
Üzeri için;
- 5-6 yemek kaşığı tereyağı
Servis için;
- 6 adet tırnak pide
- 500-600 gram yoğurt
- 10-12 adet közlenmiş yahut kızartılmış yeşil biber
- 5-6 adet dörde dilimlenmiş közlenmiş yahut kızartılmış domates
- Çörek otu (yoğurdun üzerine sermek için)
- Maydanoz ince kıyılmış yemeğin üzerine serpmek için (isteğe bağlı)
Köfteli İskender Tanımı Nasıl Yapılır?
- Köftenin hazırlanması; öncelikle köftelik gereçleri derin bir kaba koyalım ve güzelce karıştırıp yoğuralım. Elimizle köfte haline getirelim ve en az 1 saat (normalde 4-5 saat) buzdolabında dinlendirelim.
- Sosun hazırlanması; tavada yahut bir tencerede sıvı yağı kızdıralım. Tereyağını da ekleyip eritelim. Salçayı ekleyip 1-2 dakika kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra rendelenmiş domatesi katalım. 3-4 dakika pişirelim.
- Soğanları ve sarımsakları bütün biçiminde ekleyelim. Ketçabını da ekledikten sonra 1-2 dakika daha kavuralım ve 1 litre (5 su bardağı) su ekleyelim. Tuzunu ve baharatlarını kattıktan sonra sosu kaynatalım. Biraz kıvam alınca ocaktan alalım.
- Servis için; dilimlenmiş domates ve yeşil biberleri közleyelim yahut tavada pişirelim. Hazırda bekletelim. Tırnak pideleri küçük küçük dilimleyelim. İskender tabağına yerleştirelim. Yanına 4-5 yemek kaşığı yoğurt koyalım.
- Buzdolabındaki köfteleri her iki tarafını 3-4 dakika kadar yakmadan pişirelim ve bir tabağa 6 adet olacak formda yerleştirelim.
- Yoğurdun üzerine çörek otu serpiştirelim (güzel gözüküyor) 2 kepçe sıcak sostan köftelerin üzerine dökelim. Hazır da bekleyen pişmiş 2 adet yeşil biber ve 2 dilim domatesi köftelerin yanına yerleştirelim.
- Üzerine; tereyağını tavada eritip sıcak sıcak köftelerin üzerine dökelim ve servis edelim.
Afiyet olsun.
Köfteli İskender Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

















