Köfteli İskender

Köfteli İskender Tanımı İçin Malzemeler

Köfte için;

  • 1 kg dana döş kıyma orta yağlı
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 adet orta uzunluk rendelenmiş ve suyu sıkılmış kuru soğan
  • 1 tutam ince kırılmış maydanoz
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 12 gram (1 tatlı kaşığı) tuz
  • 12 gram (1 yemek kaşığı) köfte baharatı
  • 6 gram ( 1 tatlı kaşığı) pul biber

Sosu için;

  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet ikiye parçalanmış kuru soğan
  • 200-250 gram (10-12 yemek kaşığı) domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı (15 gram) tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı ketçap
  • 2 adet rendelemiş domates

Üzeri için;

  • 5-6 yemek kaşığı tereyağı

Servis için;

  • 6 adet tırnak pide
  • 500-600 gram yoğurt
  • 10-12 adet közlenmiş yahut kızartılmış yeşil biber
  • 5-6 adet dörde dilimlenmiş közlenmiş yahut kızartılmış domates
  • Çörek otu (yoğurdun üzerine sermek için)
  • Maydanoz ince kıyılmış yemeğin üzerine serpmek için (isteğe bağlı)

Köfteli İskender Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Köftenin hazırlanması; öncelikle köftelik gereçleri derin bir kaba koyalım ve güzelce karıştırıp yoğuralım. Elimizle köfte haline getirelim ve en az 1 saat (normalde 4-5 saat) buzdolabında dinlendirelim.
  2. Sosun hazırlanması; tavada yahut bir tencerede sıvı yağı kızdıralım. Tereyağını da ekleyip eritelim. Salçayı ekleyip 1-2 dakika kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra rendelenmiş domatesi katalım. 3-4 dakika pişirelim.
  3. Soğanları ve sarımsakları bütün biçiminde ekleyelim. Ketçabını da ekledikten sonra 1-2 dakika daha kavuralım ve 1 litre (5 su bardağı) su ekleyelim. Tuzunu ve baharatlarını kattıktan sonra sosu kaynatalım. Biraz kıvam alınca ocaktan alalım.
  4. Servis için; dilimlenmiş domates ve yeşil biberleri közleyelim yahut tavada pişirelim. Hazırda bekletelim. Tırnak pideleri küçük küçük dilimleyelim. İskender tabağına yerleştirelim. Yanına 4-5 yemek kaşığı yoğurt koyalım.
  5. Buzdolabındaki köfteleri her iki tarafını 3-4 dakika kadar yakmadan pişirelim ve bir tabağa 6 adet olacak formda yerleştirelim.
  6. Yoğurdun üzerine çörek otu serpiştirelim (güzel gözüküyor) 2 kepçe sıcak sostan köftelerin üzerine dökelim. Hazır da bekleyen pişmiş 2 adet yeşil biber ve 2 dilim domatesi köftelerin yanına yerleştirelim.
  7. Üzerine; tereyağını tavada eritip sıcak sıcak köftelerin üzerine dökelim ve servis edelim.

Afiyet olsun.

Köfteli İskender Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

2 Malzemeli Pismeyen Çıtır Kurabiye (Videolu)
Cheesecake Tadında Borcamda Bulut Kek
Borcamda Çikolata Soslu Islak Kek Tarifi (Tam Kıvamında)
Elmalı Kurabiye
Sorgum Un İle Glutensiz Bazlama
Siyez Unlu, Cevizli, Kuru Domatesli Ve Zeytinli Poğaça
Hdabla | © 2025 |