Köfteli İskender

Köfteli İskender Tanımı İçin Malzemeler

Köfte için;

  • 1 kg dana döş kıyma orta yağlı
  • 2 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 adet orta uzunluk rendelenmiş ve suyu sıkılmış kuru soğan
  • 1 tutam ince kırılmış maydanoz
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 12 gram (1 tatlı kaşığı) tuz
  • 12 gram (1 yemek kaşığı) köfte baharatı
  • 6 gram ( 1 tatlı kaşığı) pul biber

Sosu için;

  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet ikiye parçalanmış kuru soğan
  • 200-250 gram (10-12 yemek kaşığı) domates salçası
  • 2 tatlı kaşığı (15 gram) tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kimyon
  • 2-3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı ketçap
  • 2 adet rendelemiş domates

Üzeri için;

  • 5-6 yemek kaşığı tereyağı

Servis için;

  • 6 adet tırnak pide
  • 500-600 gram yoğurt
  • 10-12 adet közlenmiş yahut kızartılmış yeşil biber
  • 5-6 adet dörde dilimlenmiş közlenmiş yahut kızartılmış domates
  • Çörek otu (yoğurdun üzerine sermek için)
  • Maydanoz ince kıyılmış yemeğin üzerine serpmek için (isteğe bağlı)

Köfteli İskender Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Köftenin hazırlanması; öncelikle köftelik gereçleri derin bir kaba koyalım ve güzelce karıştırıp yoğuralım. Elimizle köfte haline getirelim ve en az 1 saat (normalde 4-5 saat) buzdolabında dinlendirelim.
  2. Sosun hazırlanması; tavada yahut bir tencerede sıvı yağı kızdıralım. Tereyağını da ekleyip eritelim. Salçayı ekleyip 1-2 dakika kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra rendelenmiş domatesi katalım. 3-4 dakika pişirelim.
  3. Soğanları ve sarımsakları bütün biçiminde ekleyelim. Ketçabını da ekledikten sonra 1-2 dakika daha kavuralım ve 1 litre (5 su bardağı) su ekleyelim. Tuzunu ve baharatlarını kattıktan sonra sosu kaynatalım. Biraz kıvam alınca ocaktan alalım.
  4. Servis için; dilimlenmiş domates ve yeşil biberleri közleyelim yahut tavada pişirelim. Hazırda bekletelim. Tırnak pideleri küçük küçük dilimleyelim. İskender tabağına yerleştirelim. Yanına 4-5 yemek kaşığı yoğurt koyalım.
  5. Buzdolabındaki köfteleri her iki tarafını 3-4 dakika kadar yakmadan pişirelim ve bir tabağa 6 adet olacak formda yerleştirelim.
  6. Yoğurdun üzerine çörek otu serpiştirelim (güzel gözüküyor) 2 kepçe sıcak sostan köftelerin üzerine dökelim. Hazır da bekleyen pişmiş 2 adet yeşil biber ve 2 dilim domatesi köftelerin yanına yerleştirelim.
  7. Üzerine; tereyağını tavada eritip sıcak sıcak köftelerin üzerine dökelim ve servis edelim.

Afiyet olsun.

Köfteli İskender Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Herkesin Tarifini İstediği Kıbrıs Tatlısı Tarifim Bu Tarif Muhteşem
Kandil Simidi
Çocuklara Besleyici Çikolata Yapımı
Pancarlı Yoğurt Mezesi (2 Malzemeyle Renkli Tarif)
Mutebbel
Karpuzlu Limonata
Hdabla | © 2025 |