Köfte Hamburger

Köfte Hamburger Tanımı İçin Malzemeler
Hamburger ekmeği için;
- 12 su bardağı süt
- 12 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket instant maya
- 1 adet yumurta beyazı ( sarısı içine)
- 3,5-4 su bardağı un
- 2 yemek kaşığı oda ısısında tereyağ
Hamburger köftesi için;
- 400 gram orta yağlı kıyma
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
Sosu için;
- 2 yemek kaşığı ketçap
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 2 yemek kaşığı hardal sos
- 2 yemek kaşığı turşu suyu
- 2-3 adet salatalık turşusu minik doğranmış
İçi için;
- 3-4 yaprak kıvırcık
- İnce teker dilimlenmiş domates dilimleri
- İsteğe nazaran domates turşusu
- Halka doğranmış soğan
- Cheadar peynir yada ince dilim kaşar peynirde olabilir
Köfte Hamburger Tanımı Nasıl Yapılır?
- Tarifimize birinci olarak hamurumuzu yaparak başlıyoruz su süt tuz şeker yumurta beyazı mayayı karıştırıp azar azar unumuzu denetimli ekliyoruz. En az yarım su bardağı kadar unu ayırıp hamuru 5 dk kadar vur katla tekniğiyle yoğuruyoruz.
- Hamur toparlanınca yumuşak tereyağını katıp yeterlice tereyağını hamura yedirene kadar yoğuruyoruz.
- Tezgaha yada hamur kabına orta ara un serperek tereyağıyla hamur özdeşleşip hamur toparlanana kadar yoğuruyoruz tereyağı kattıktan sonra hamur dağılabilir bu sorun değil yoğurdukça hafif hafif un serptikçe hamur toparlanıyor.
- Hamuru hazır hale getirince en az 45 dk kadar mayalandırmaya bırakıyoruz.
- Köfte için ;kıymamıza karabiber ve tuzu katıp çok fazla yoğurmadan çay fincanı altlığı boyutu kadar olacak formda ince köfteler hali veriyoruz.
- Ben köfteler için avuç içi kadar büyüklükte 6 top yaptım (küçük mandalina boyutu kadar olacak halde. ).
- Köfteleride streçleyip buzdolabında dinlendirmeye bırakın.
- Hamur mayası gelince 6 yada 8 eşit bezeye ayırabilirsiniz. (ben 6 beze yaptım) yuvarladığınız bezelere avuç içi ile hafif hafif bastırıp biraz yayılmasını sağlayın ve üzerini örtüp en az 15 20 dk tepsi mayası yapın.
- Tepsi mayası sonunda üzerine ayırdığınız yumurta sarısını sürüp 180 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirin fırından çıkınca üzerini nemli bir bezle örtüp soğurken kurumasına mani olabilirsiniz.
- Hamburgeler için ekmekleri ikiye bölüp ortasına ketçap mayonez hardal sos turşu ve turşu suyu ile hazırlayın.
- Köfteleri pişirince üzerine cheadar peyniri koyup ekmeklerin alta gelen kesiminin iç kısmını hafif köftesinin yağında kızartın.
- Hazırladığınız hamburger sosunu kızarmış ekmek katmanına sürüp köfteyi üzerine koyup iç malzemlerini sevdiğiniz biçimde koyup ekmeğin üst parçasınıda kapatıp hamburgerlerinizi servis edebilirsiniz. Anlatması uzunda olsa yapması kolay ekmeği çok doyurucu dışardakiler üzere değil mutlaka. :).
Köfte Hamburger Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

