Klasik Trileçe Tarifi
Klasik Trileçe Tanımı İçin Malzemeler
Keki için;
- 6 adet yumurta ( sarısı ve akı ayrılacak)
- 1 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı elenmiş un
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
Şerbeti için;
- 1 litre tam yağlı soğuk süt
- 200 ml krema
- 3 yemek kaşığı toz şeker
Üzeri için beyaz krema;
- 200 ml sıvı krema
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 paket vanilya ( isteğe bağlı)
Karamel sosu;
- 1 su bardağı toz şeker
- 200 ml krema
- 1 yemek kaşığı tereyağı
Servis için;
- Antep fıstığı
Klasik Trileçe Tanımı Nasıl Yapılır?
- Öncelikle tüm materyallerin oda sıcaklığında olduğundan emin olduktan sonra; yumurtaları kıralım ve sarısıyla beyazını farklı kaplara ayıralım. Açıklama: kekin yeterli kabarması için yumurtanın âlâ çırpılması ve yumurta beyazı ile unun nazikçe karıştırılması gerekir.
- Ayırdığımız yumurta sarılarını derin bir kaba koyalım ve üzerine toz şeker ile vanilyayı katalım.
- Mikser ile 5-8 dakika kadar beyazlaşana kadar çırpalım.
- Beyazlaşan ve kıvama gelen bu karışımın üzerine kabartma tozunu ek edelim.
- Unu eleyerek azar azar dökelim ve dökerken tıpkı vakitte tahta kaşık yahut spatula ile karıştıralım.
- Karışım hazır olunca üzerine; kenarda farklı bir kapta tuttuğumuz yumurta beyazını (köpük köpük olana kadar mikser ile karıştırdıktan sonra) ek edelim.
- Tahta kaşıkla yahut spatula ile ( metal kaşık kullanmayalım) kenardan aşağı yanlışsız daldırıp; üst gerçek kaldırırken karşıt çevirerek karıştıralım.
- Her karıştırdığımızda da kabı saat istikametinde biraz biraz çevirelim. Köpük köpük olan yumurta akı keke süngerimsi bir kıvam sağlayacaktır.
- Karışım katı ise 1/2 su bardağı yahut gereksinim kadarıyla su eklenebilir.
- Karışım hazır olunca tepsiye dökelim ve spatula ile güzelce yayalım.
- Önceden 170 derecede ısıtılmış fırına koyalım ve 30-35 dakika kadar pişirelim.
- Altın sarısı rengini alınca fırından çıkaralım. (ayrıca ortasına kürdan batırdığımızda kürdan pak çıkmalıdır. ) soğumaya ( ılımaya ) bırakalım.
- Şerbetini hazırlamak için; bir kapta süt, krema ve toz şekeri; şeker büsbütün eriyene kadar mikserle çırpalım yahut kaşıkla karıştıralım.
- Ilıyan kekin üzerine soğuk şerbeti dökelim.
- Kepçeyle gezdirerek dökelim. Büsbütün şerbeti döktükten sonra üzerini streç ile kapatalım.
- Buzdolabında en az 4-5 saat dinlendirelim.
- Buzdolabında dinlenen şerbetli kekin üzerine karamel sosu yapmak için; şekeri bir tavaya al erimesini bekleyelim.
- Tam kehribar (koyu bal) rengini alınca tereyağını ekleyerek eritelim.
- Kremayı yavaş yavaş ekleyerek ve daima karıştırarak pürüzsüz bir sos haline gelene kadar pişirelim.
- Pişince ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım. Açıklama: şekeri eritirken metal kaşık kullanmayın topaklanır. Tahta kaşık kullanın.
- Trileçenin üzeri için beyaz krema; soğuk sıvı kremayı derin bir kaba alalım, mikserle çırpalım. 4-5 dakika sonra hafif katılaşmaya başlar, o vakit pudra şekerini ve istiyorsak vanilyayı ekleyelim.
- Yoğurt kıvamına gelince bırakalım. Bu kremadan birazını üzerine çizgi çekmek için sıkma torbasına koyup hazırda bekletelim.
- Geriye kalan kremayı trileçenin sütü büsbütün çektiğinden emin olduktan sonra bir spatula ile yayalım ve dolapta 1-2 saat daha dinlendirelim.
- Dinlenen trileçenin üzerine karamel sosu tekrar bir spatula yardımıyla yayalım.
- Spatulayı fazla bastırmayalım ki karamel sos ile beyaz krema birbirine karışmasın.
- Sın olarak sıkma torbasına ayırdığımız beyaz kremayı trileçenin üzerine sık aralıklarla çizgi çekelim ve o çizgileri kürdan yardımıyla şekillendirelim.
- Dilimleyelim ve bu dilimleri (12 dilim) süsleyerek ( üzerine antep fıstığı dökelim) servis edelim.Afiyet olsun.
Klasik Trileçe Tanımı Fotoğraflı Yapılışı



















