Klasik Trileçe Tarifi

Klasik Trileçe Tanımı İçin Malzemeler

Keki için;

  • 6 adet yumurta ( sarısı ve akı ayrılacak)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı elenmiş un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti için;

  • 1 litre tam yağlı soğuk süt
  • 200 ml krema
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için beyaz krema;

  • 200 ml sıvı krema
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket vanilya ( isteğe bağlı)

Karamel sosu;

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 200 ml krema
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Servis için;

  • Antep fıstığı

Klasik Trileçe Tanımı Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle tüm materyallerin oda sıcaklığında olduğundan emin olduktan sonra; yumurtaları kıralım ve sarısıyla beyazını farklı kaplara ayıralım. Açıklama: kekin yeterli kabarması için yumurtanın âlâ çırpılması ve yumurta beyazı ile unun nazikçe karıştırılması gerekir.
  2. Ayırdığımız yumurta sarılarını derin bir kaba koyalım ve üzerine toz şeker ile vanilyayı katalım.
  3. Mikser ile 5-8 dakika kadar beyazlaşana kadar çırpalım.
  4. Beyazlaşan ve kıvama gelen bu karışımın üzerine kabartma tozunu ek edelim.
  5. Unu eleyerek azar azar dökelim ve dökerken tıpkı vakitte tahta kaşık yahut spatula ile karıştıralım.
  6. Karışım hazır olunca üzerine; kenarda farklı bir kapta tuttuğumuz yumurta beyazını (köpük köpük olana kadar mikser ile karıştırdıktan sonra) ek edelim.
  7. Tahta kaşıkla yahut spatula ile ( metal kaşık kullanmayalım) kenardan aşağı yanlışsız daldırıp; üst gerçek kaldırırken karşıt çevirerek karıştıralım.
  8. Her karıştırdığımızda da kabı saat istikametinde biraz biraz çevirelim. Köpük köpük olan yumurta akı keke süngerimsi bir kıvam sağlayacaktır.
  9. Karışım katı ise 1/2 su bardağı yahut gereksinim kadarıyla su eklenebilir.
  10. Karışım hazır olunca tepsiye dökelim ve spatula ile güzelce yayalım.
  11. Önceden 170 derecede ısıtılmış fırına koyalım ve 30-35 dakika kadar pişirelim.
  12. Altın sarısı rengini alınca fırından çıkaralım. (ayrıca ortasına kürdan batırdığımızda kürdan pak çıkmalıdır. ) soğumaya ( ılımaya ) bırakalım.
  13. Şerbetini hazırlamak için; bir kapta süt, krema ve toz şekeri; şeker büsbütün eriyene kadar mikserle çırpalım yahut kaşıkla karıştıralım.
  14. Ilıyan kekin üzerine soğuk şerbeti dökelim.
  15. Kepçeyle gezdirerek dökelim. Büsbütün şerbeti döktükten sonra üzerini streç ile kapatalım.
  16. Buzdolabında en az 4-5 saat dinlendirelim.
  17. Buzdolabında dinlenen şerbetli kekin üzerine karamel sosu yapmak için; şekeri bir tavaya al erimesini bekleyelim.
  18. Tam kehribar (koyu bal) rengini alınca tereyağını ekleyerek eritelim.
  19. Kremayı yavaş yavaş ekleyerek ve daima karıştırarak pürüzsüz bir sos haline gelene kadar pişirelim.
  20. Pişince ocaktan alalım ve ılımaya bırakalım. Açıklama: şekeri eritirken metal kaşık kullanmayın topaklanır. Tahta kaşık kullanın.
  21. Trileçenin üzeri için beyaz krema; soğuk sıvı kremayı derin bir kaba alalım, mikserle çırpalım. 4-5 dakika sonra hafif katılaşmaya başlar, o vakit pudra şekerini ve istiyorsak vanilyayı ekleyelim.
  22. Yoğurt kıvamına gelince bırakalım. Bu kremadan birazını üzerine çizgi çekmek için sıkma torbasına koyup hazırda bekletelim.
  23. Geriye kalan kremayı trileçenin sütü büsbütün çektiğinden emin olduktan sonra bir spatula ile yayalım ve dolapta 1-2 saat daha dinlendirelim.
  24. Dinlenen trileçenin üzerine karamel sosu tekrar bir spatula yardımıyla yayalım.
  25. Spatulayı fazla bastırmayalım ki karamel sos ile beyaz krema birbirine karışmasın.
  26. Sın olarak sıkma torbasına ayırdığımız beyaz kremayı trileçenin üzerine sık aralıklarla çizgi çekelim ve o çizgileri kürdan yardımıyla şekillendirelim.
  27. Dilimleyelim ve bu dilimleri (12 dilim) süsleyerek ( üzerine antep fıstığı dökelim) servis edelim.Afiyet olsun.

Klasik Trileçe Tanımı Fotoğraflı Yapılışı

İlginizi Çekebilir:Dev Bisküvi Pastası
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Tavuklu Sebzeli Makarna
Sebzeli Tavuk Haşlama
Az Fındıklı Ama Lezzetli Cookie
Haşhaşlı Çörek
Fırın Somon
Çikolatalı Fudgy Kek
Hdabla | © 2025 |