Kayseri Yağlaması ( Şebit Yağlaması )

Kayseri Yağlaması ( Şebit Yağlaması ) Tanımı İçin Malzemeler
Kıyma harcı için;
- 400 gram kıyma
- 3 adet kuru soğan
- 3 adet yeşil köy biberi
- 1 su bardağı domates sosu
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 2 çay kaşığı tatlı toz biber
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım demet kadar maydanoz
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
Lavaş hamuru için;
- 1 yemek kaşığı instant kuru maya
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım su bardağı ılık süt
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 3,5- 4 su bardağı un
Üzeri için;
- Sarımsaklı yoğurt
Su bardağı ölçüm 200 ml
Kayseri Yağlaması ( Şebit Yağlaması ) Tanımı Nasıl Yapılır?
- Hamuru hazırlamak için; hamur yoğurma kabına kuru mayayı, ılık su ve sütü, toz şekeri ekleyip biraz karıştırın, zeytinyağı, tuzu ve azar azar unu ek edelim ve hamuru yoğurup ele çok az yapışan bir hamur elde edince kabın üzerini örtüp bir saat mayalanmaya bırakalım.
- Kıyma harcını hazırlamak için; tüm soğanları, biberleri ufak ufak doğruyoruz, geniş çukur bir tavayı ocağa alıp ısıtalım ve yağları koyalım, kuru soğanları tavaya alıp kavurun, 4-5 dakika tencerenin kapağı kapalı kavrulsun.
- Ardından soğanların üzerine kıymayı ekleyin ve bir kaç dakika kıymayı açarak karıştırın kapağı kapatarak beş dakika kadar pişsin ve ufak doğradığınız biberleri ekleyin, suyu azalana kadar biraz daha pişirmeye bırakın.
- Suyu azalınca salçaları ekleyip bir dakika kavurun ve domates sosunu ekleyin, tuz ve baharatları ekleyin kavurun ve sıcak suyu ekleyin, ocağın altını kısıp kapağı kapalı olarak 5-6 dakika pişirmeye bırakın.
- Ardından ocağın altını kapatıp yıkayıp ufak ufak doğradığınız maydanozları ekleyip karıştırın ve harcımız hazır, biraz beklemeye alıp, lavaşı hazırlıyoruz.
- Mayalanmış hamuru biraz yoğurup havasını alıp bir avuç kadar bezelere ayıralım, 9-11 adet kadar beze çıkabilir bezelere ayırdıktan sonra üstlerini pak bir örtü örtelim kurumasın.
- Her bir bezeyi üzerini ve altına tezgahta biraz unlayıp merdane ile çevire çevire açalım, 25-30 cm kadar bir servis tabağı büyüklüğünde açalım.
- Yapışma olmaması için un serperek açın ve mümkün olduğunca ince açmaya ve yırtılmamasına itina gösterelim, bende tam yuvarlak açamadım lakin servis tabağını hamurun üzerine koyup bıçakla tam yuvarlak olarak tabağı kalıp üzere kullanarak kenarlardan kestim.
- Hamur açma süreci biten hamuru başka farklı yanyana geniş bir masaya yan yana dizin, tamamı bitince ocağa yanmaz yapışmaz geniş bir tavayı alıp ısıtın ısınan tavaya açtığımız hamurdan koyup hafif kabarana kadar yani yaklaşık bir iki dakika üzere müddette tek tarafı pişirin.
- Sonra başka yüzünü çevirip pişirin, pişirme esnasında dikkatli pişiriyoruz zira biraz fazla bile tutunca çabucak kolay kolay yanabiliyor, sıra sıra hepsini pişirip üstüste bir beze sarabilirsiniz soğumaması için. Lavaşların tamamı pişince kıyma ile birleştirmeyi yapalım.
- Lavaşı evvel ortadan katlayıp sonra tekrar ortadan katlayarak fotoğrafta göründüğü üzere yalnızca kenar kısımları kıymanın üzerine bastırıyoruz ve geniş bir tabağa koyup üzerine 3-4 kaşık kıyma harcından koyup üzerinde her kısmına dağıtıyoruz.
- Bu süreci tüm harcımız ve lavaş bitene kadar yapıyoruz, kıyma harcını denetimli hisse edin, altlara bir ölçü az harç koyup en üste daha bol koyabilirsiniz ( benim en üste harçtan az kalmıştı)
- Tamamı büyük keskin bir bıçakla artı formunda kesiyoruz dilimleri dörde bölüyoruz ve isteğe nazaran orta kısmına sarımsaklı yoğurt döküyoruz, isteğe nazaran sarımsaklı yoğurdu yanında servis edip bir dilim batırarak tüketebilirsiniz, afiyet olsun:).
Kayseri Yağlaması ( Şebit Yağlaması ) Tanımı Fotoğraflı Yapılışı









