Kayseri Yağlaması
Kayseri Yağlaması Tanımı İçin Malzemeler
- 1 su bardağı ılık su
- 1 su bardağı ılık süt
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 5 su bardağı un
İç harcı için;
- 500 gram kıyma
- 2 adet soğan
- 2 adet yeşil biber
- 2 adet kırmızı biber
- 2 adet domates
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı pul biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
Üzeri için;
- Sarımsaklı yoğurt
Kayseri Yağlaması Tanımı Nasıl Yapılır?
- Kayseri yağlamasının hamuru için yoğurma kabına un, maya, tuzu şekeri alarak karıştıralım.
- Üzerine süt, su ve sıvı yağı ekleyerek yumuşak kıvamlı hamur elde edinceye kadar yoğuralım.
- Kıvam alan hamurumuzun üzerini bezle örterek 30/40 dakika mayalanmaya bırakalım.
- Kıymalı harç için kıymayı kavuralım.
- Kıymanın rengi dönüp suyunu çektikten sonra üzerine zeytinyağı ve tereyağını ekleyerek 3/4 dakika kavuralım.
- Doğranmış soğan, sarımsak, kırmızı ve yeşil biberi de materyallerimizin üzerine ekleyelim, kavuralım.
- Daha sonra salça, karabiber, kimyon, pul biber ve tuzu ekleyerek karıştıralım.
- Domatesi de tavaya alalım, (kabuklarını soydum daha hoş oluyor )karıştıralım.
- Sıcak suyu ek edip, kıyma suyunu çekinceye kadar 10 dakika kısık ateşte pişirelim.
- Mayalanan hamuru tezgaha alalım.
- Kenarlardan içe gerçek toplayarak hamurun havasını alalım.
- Toparladığımız hamuru 12 eşit kesime bölelim ve her bir parçayı beze haline getirelim.
- Bezelerimizin tamamını hazırladıktan sonra üzerlerinin beklerken kurumamaları için streç sinemayla yada bezle örtelim.
- Ardından un serptiğimiz tezgahta bezeleri sırasıyla yaklaşık bir servis tabağı boyutuna gelinceye kadar açalım.
- Hamuru açtıktan sonra fazla ununun dökülmesi için yavaşça sallayalım.
- Ardından ısıttığımız yapışmaz tavaya hamuru yerleştirelim, orta ateşte sık sık çevirerek pişirmeye başlayalım.
- Hazırladığımız lavaşı geniş bir tabağa alalım üzerine iç harcımızdan bir kaşık yardımıyla yerleştirerek her yerine gelecek formda yayalım.
- Lavaşlarımızı bu biçimde ortalarına kıymalı harç koyarak üst üste yerleştirelim.
- Kıymalı harcın tamamı bitinceye kadar bu formda lavaşlarımızı kat kat yerleştirmeye devam edelim.
- Son olarak yağlılarımızın üzerine sarımsaklı yahut sarımsaksız yoğurdu çırparak gezdirelim ve dilimleyerek servis edelim.
Kayseri Yağlaması Tanımı Fotoğraflı Yapılışı








